Csuka Zoltán Városi Könyvtár

2030 Érd, Hivatalnok u. 14.
Telefon: 23/365-470
E-mail: csukalib@csukalib.hu
Honlap: www.csukalib.hu


Történetünk dióhéjban


1954-ben hozták létre városunkban a népkönyvtárat, melyet a Wimpfen-kúria – régi Tanácsháza, ma a Magyar Földrajzi Múzeum - épületében helyeztek el. Néhány ezer kötetes gyűjteményről volt szó akkoriban.
 
1968-ban költözött könyvtárunk a Hivatalnok utcába, ahol kezdetben csak a mai Gyermekkönyvtár helyiségeiben működött, 1982-ben bővült az új, hátsó épülettel.

1983-ban kezdte meg, s folytatja a mai napig működését a Zenei könyvtár a Földrajzi Múzeum épületében.

1976-ban saját könyvállományából, saját házában alapította meg Csuka Zoltán, az Érdligeten élő József Attila-díjas költő, műfordító a Jószomszédság Könyvtárát, melyet halála után (1984) a könyvtárunkra hagyott. Itt alakítottuk ki a Napház Galériát, a költő emlékszobáját és könyvtárszobáját, majd 1990-ben intézményünk hivatalosan is felvette a Csuka Zoltán nevet.





Szolgáltatásaink


Gyűjteményünk


Különgyűjteményeink

  • Helytörténeti Gyűjtemény
  • Európai Uniós Gyűjtemény
  • Közhasznú Információs Tár

Egységeink




Könyvtárunk központja, vezetősége, feldolgozó csoportja, gazdasági részlege és a kötészet, itt lehet fénymásolni és nyomtatni is: Honlapunk: itt tájékozódhat minden egységünk állományáról is

NAVA-pont a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban

2007. június 21.

Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) on-line hozzáférési pont a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

Névadónk - Csuka Zoltán

2006. október 20.

Csuka Zoltán (1901-1984) József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomszervező, Érd város első díszpolgára volt. Azt vallotta: „Nem szerethetem saját népemet, ha a vele egy égbolt alatt élő többi népet nem szeretem.”

A jó könyvtáros kíváncsi

2008. március 12.

Beszélgetés Bazsóné Megyes Klárával, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatójával a könyvtárról, a könyvtárak jövőjéről, tervekről, szakmai hitvallásról és saját magáról. Bazsóné Megyes Klára 20 éve dolgozik a város könyvtárában, 10 éve mint igazgató vezeti az intézményt.

Kapcsolódó oldalak

Költészet Nap a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban

2008. április 13.

„Sötét égbolt alatt élünk, de aki verssel és énekkel közeledik felénk, az világosságot akar és reményt az emberi szívekben. Tóth Zsóka és Szvorák Kati mindketten ilyen sugárzó teremtmények. Szólaljanak meg: énekeljenek és beszéljenek nekünk.” (Csoóri Sándor).

Mátyás-vetélkedő a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban (2008)

2008. április 1.

Március 26-án került sor a január 24-én meghirdetett Mátyás-vetélkedő eredményhirdetésére a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

Nyelvészeti előadás a könyvtárban

2008. április 4.

2008. április 2-án a magyar nyelv hete országos rendezvénysorozatába illeszkedve Bódi Zoltán „netnyelvész”, főiskolai docens tartott előadást a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban „Az internetkorszak kommunikációja” címmel.

Az én zeneszerzőm Kodály Zoltán

2007. november 25.

125 éve született, és 40 éve hunyt el Kodály Zoltán, ezért a fenti témában hirdetett zenei vetélkedőt a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Zenei Könyvtára ez év szeptemberében. A versengésre 3 fős csapatokban, 5-8. osztályos korú gyerekeket vártunk Érd és a környék iskoláiból.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés