Névadónk - Csuka Zoltán

Ki volt Csuka Zoltán?
 
Csuka Zoltán (1901-1984) József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomszervező, Érd város első díszpolgára volt. Azt vallotta: „Nem szerethetem saját népemet, ha a vele egy égbolt alatt élő többi népet nem szeretem.” Hitte, a vajdasági magyar irodalomnak van mondanivalója a magyarság és az emberiség számára, ezért vállalkozott arra, hogy tevékenyen részt vegyen a vajdasági magyar irodalom megteremtésében.
 
A bánáti Zichyfalván született, Szabadkán járt gimnáziumba, végül Pécsett érettségizett, ahol már lapalapítással próbálkozott. Első verseskötetét is ebben a városban adták ki.
 
1921-ben visszatért Újvidékre, és 12 esztendeig itt is maradt, ez alatt az idő alatt teremtődött meg közreműködésével a vajdasági magyar irodalom. 1922-ben ő indította meg az első jugoszláviai magyar irodalmi lapot, Út címmel, de a későbbiekben jelentős része volt a Vajdasági Írás, a Reggeli Újság, a Kalangya és más lapok megjelenésében is. Irodalomszervezői munkája közben azonban nem fordított hátat a költészetnek sem.
 
1933-ban költözött Érdligetre, ahol tovább folytatta megkezdett tevékenységét. Megindította a Láthatár c. lapot, mely „Az összes magyar nyelvterületek irodalmi életének figyelője” kívánt lenni. Magyar-jugoszláv közös irodalmi-zenés esteket rendezett.
 
Egyre többet fordított, ezt a munkát tekintette élete egyik fő feladatának. Sok más nagyszerű délszláv alkotás mellet ő fordította magyarra például Ivo Andric Híd a Drinán c. Nobel-díjas művét.
 
1946-től az akkor megalakult Magyar-Jugoszláv Társaság ügyvezető titkára lett.
 
Saját könyvtárára alapozva, saját házában kölcsönkönyvtárat tervezett létrehozni Érdligeten, s ez az álma 1976. szeptemberében meg is valósult, ekkor adták át a közönségnek a Jószomszédság Könyvtárát.
 
83 éves korában hunyt el, s értékes könyvállományát, házát a városra, annak könyvtárára hagyta. Továbbfejlesztett gyűjteménye a mai napig fiókkönyvtárként működik. 1989-ben, volt lakóházában alakítottuk ki a Napház Galériát, valamint a költő emlékszobáját.
 
1990 szeptemberében a hivatalosan is felvettük Csuka Zoltán nevét, s azóta is folyamatosan igyekszünk megfelelni szellemi hagyatékának.

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Időjárás

Apróhirdetések

Sóskúton kisbálás lucerna és széna eladó! Kiváló minőségű, vegyszer és ázásmentes, zöld levelű Szarvasi AS1ről termesztett kisb ...
Eladó az érdi piacon jelenleg is üzemelő fix telepítésű, jó forgalmú büfékocsi bérleti joga, akár teljes berendezéssel is/ hütő. ...