Település a mészkőfennsíkon


Érd kertvárosként él az emberek tudatában. S ha a dimbes-dombos tájon madártávlatból, egy alacsonyan szálló repülőgép ablakából végigtekint a látogató, meglepődve tapasztalhatja, hogy 60 ezres lélekszámához képest milyen óriási területen, több mint 60 km2-en található a város.
 
A Mezőföld északi pereme és a Budai-hegység déli nyúlványai között elterülő Érdi-fennsíkon és a hozzá csatlakozó Tétényi-fennsíkon terül el a dinamikusan növekvő lakosságú Érd, valamint a környező települések, Sóskút, Törökbálint és Diósd. A városnak otthont adó terület természetes keleti határvonala a Duna, mely szembeötlően lezárja a Budai-hegység déli részétől elválasztó Hosszúréti-völgy és a Benta-patak által határolt tájat. A város földrajzi koordinátái keleti hosszúság 18o 52' 50'' északi szélesség 47o 21' 28''.
 
A település természeti adottságai közül meg kell említenünk a szinte mindenütt előbukkanó 10-12 millió esztendős szarmata mészkövet, mely a középső miocénban keletkezett, s a hajdan a város helyén hullámzó tenger tanúbizonyságaként emlékeztet a földtörténeti múlt egyik korszakára.
 
A kőzetekbe zárt ősmaradványok arról tanúskodnak, hogy 15-16 millió esztendővel ezelőtt sós tengervíz borította a mai kertváros helyét. A felszínen is megfigyelhető mészkőképződményekből épül föl az Érd-Tétényi fennsík legmagasabb pontja, a 334 méteres Iharos-hegy. Kevés helyen figyelhető meg a homokos, kavicsos üledéken megtelepült 10-15 méter rétegvastagságú lajta mészkő, melynek szerkezetét természetes feltárásként mutatja be az Érdligeti Szidónia-hegy barlangja.
 
Az évmilliók örökségeként kialakult Érd-Tétényi mészkőfennsík az elmúlt 2 millió esztendőben a földtörténet negyedidőszakában nyerte el mai képét. A pleisztocénban az észak-nyugati szelek finom sárga port, löszleplet borítottak a mészkőfennsík tetejére. Az évezredek folyamán, a külső erők munkája nyomán, az esőzések következtében a lösz a fennsíkot felszabdaló völgyekbe mosódott le, s ma már csak kicsiny foltokban figyelhető meg.
 
Érd különleges szépsége a Duna mentén magasodó merész letörésű pannon agyagból felépülő Magaspart.
 
A híres földrajztudós, Balázs Dénes világjáró geográfus személyes áldozatokat vállalva 1983-ban Érden alapította meg a Magyar Földrajzi Múzeumot, melynek kiállításain számos helytörténeti vonatkozású relikvia látható. A múzeumkert szobrai – Antal Károly Munkácsy-díjas szobrászművész és Domonkos Béla szobrászművész alkotásai – jeles magyar világjáró tudósaink emlékét őrzi. Balázs Dénes az elsők között szorgalmazta Érd természeti értékeinek megóvását és közismertté tételét.
 
Ma a város országosan nyilvántartott természetvédelmi területe a Czabai-kert, mely a hajdani Hamzsabégi-erdő tölgyeseit őrzi, gondos tulajdonosának, Czabai Balázsnak köszönhetően. Hangulatos kirándulóhely a Beliczay-sziget, melynek ártéri erdei a természet érintetlenségét tükrözik.

Forrás:

Dr. Kubassek János

Megjelent: Érd és Térsége, Modulus-R Bt., Érd. 2000. pp. 48-49.

Kapcsolódó oldalak

Az Érdi-magaspart

Érd leglátványosabb és tájképileg legmegragadóbb arculata fogadja a látogatót Ófaluban, ahol a Duna vize felett merészen kiemelkedő hegyfok tűnik fel. Az Érdi-magaspart alámosott, függőleges falakkal törik le Ófalu, ill. A duna felé.

Czabai-kert

A Czabai-kertet 1977-ben helyezték természetvédelmi oltalom alá, azzal a céllal, hogy „őrizze a táj régi állapotát tükröző tölgyállományt, biztosítsa a környék madárvilágának zavartalan fészkelését, nyújtson lehetőséget az erdő természetes fejlődésének megfigyelésére, nyújtson a látogatónak maradandó esztétikai élményt, és adjon lehetőséget az értékes tölgymakktermés erdősítésre való felhasználására.”

Beliczay-sziget

A Beliczay-sziget Érd környékének legháborítatlanabb formában megmaradt, a táj ősi arculatát híven megőrző része.

Magyar Földrajzi Múzeum

2030 Érd, Budai út 4. Tel/fax: 23/363-036

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Időjárás

Apróhirdetések

Lakás villamos hálózat kiépítését,bővítését vállaljuk Érd és környékén.Legyen új vagy akár meglévő épület kisebb nagyobb munkálato ...
Vállaljuk Érd és környékén lakások helységek oldalfal/mennyezet gipszkartonozását teljes kivitelezését.Érdeklődni.:06704251721.Mun ...
Eladó:jó állapotban lévő régi típusú szekrénysor sötétre politúrozott megvigyázott. Megtudunk egyezni az árában. ...
Kedves gondozónő vállalna idős emberek ápolását,a háztartásban való segítést(bevásárlást,takarítást,stb). Várom jelentkezését a 06 ...