Magyar Földrajzi Múzeum


2030 Érd, Budai út. 4. Tel/fax: 23/363-036
e-mail: info@foldrajzimuzeum.hu
web:http://www.foldrajzimuzeum.hu

muzeumkert2.jpg
A Magyar Földrajzi Múzeum kertje (panoráma kép)

A Magyar Földrajzi Múzeum, a földrajzi utazók emlékeinek őrzője

A Magyar Földrajzi Múzeum 1983 októberében nyitotta meg kapuit Érden az egykori Wimpffen-kúriában. Alapítója a jeles földrajztudós Balázs Dénes volt. Múzeumunk gyűjtőköre a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékekre, kéziratokra, expedíciós jelentésekre, könyvekre, személyi hagyatékokra terjed ki. Legérdekesebb anyagainkat két állandó kiállításunkon mutatjuk be.


Állandó kiállítások

Magyar utazók, földrajzi felfedezők


Az 1983-ban megnyílt és 2007-ben megújult kiállítás 205 m2-en mutatja be, azokat a magyar utazókat és földrajzi felfedezőket, akik különböző korokban, különböző kontinenseken jártak és kutató tevékenységet folytattak. Van közöttük céhbeli vándorlegény, bátor tengerész, megszállott őshazakutató, önzetlen misszionárius, elüldözött politikai emigráns és szakképzett tudós is. 6 különböző terem tárlói elevenítik fel és hozzák közel a látogatónak mindazt, amit átéltek, láttak és tapasztaltak ezek az utazók. Az ő életükbe nyerhetnek betekintést.

A Kárpát-medence feltárói, Magyarország tudományos felfedezői



Külön állandó kiállítás mutatja be a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróit. Az 1988-ban megnyílt és 2007-2008-ban felújított, Balázs Dénes által rendezett kiállítás elsősorban jeles geográfusainak, Teleki Pál (1879-1941) Cholnoky Jenő (1870-1950) és id. Lóczy Lajos (1849-1920) földrajzi munkásságát, valamint Érd és környéke természeti-, geológiai- és történeti értékeit, műemlékeit mutatja be.

Hely- és Sporttörténeti Kiállítás


A Magyar Földrajzi Múzeum legújabb kiállítási egysége az érdi Hely- és Sporttörténeti kiállítás. A négyteremnyi tárlat a város történetét a neolitikumtól a XX. századig mutatja be régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeken keresztül. Leglátványosabb és legkülönlegesebb régészeti tárgyai a Liber páternek (a görög Bacchus boristennek) szentelt oltárkő és egy kis Héraklész szobor.

Szoborpark a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében



A Magyar Földrajzi Múzeum kertje ad helyet a világjáró tudósok szoborparkjának, ahol Antal Károly és Domonkos Béla szobrászművészek alkotásai állítanak emléket a legjelentősebb magyar felfedezőknek. A szobrok költségeit áldozatkész, önzetlen emberek hozzájárulásával sikerül előteremteni.


Általános Információk A Magyar Földrajzi Múzeumról

A Magyar Földrajzi múzeum elérhetősége, nyitvatartása

A Magyar Földrajzi Múzeum belépődíjai

Keresés

Hirdetés

Hirdetés