Fundoklia-völgy takarítás

fundoklia-pano02-200.jpg
Fundoklia-völgy panorámakép 2007-03-31.
Mozgassa az egeret a kép felé és nézzen szét a Fundoklia-völgyben.
Amennyiben a kép bal vagy jobb sarka felé mozgatja az egeret bal ill. jobb irányban nézhet szét.

Egy álom halad a megvalósulása felé, miszerint a Fundoklia-völgy természetvédelmi területként egyszer olyan lesz, mint amit tőlünk távolabb eső tájakon láthatunk: tiszta, szép, és bántódás nélküli.
 
2007. március 31-én a Fundoklia-völgyben 10 órától kezdődött és kora délutánig tartott a szemétgyűjtés. Lelkes emberek, köztük különösen lelkes gyerekek fogtak neki a szél által hordott lim-lom, a kisebb-nagyobb sitt halmok, a nagyszámú autógumi és sok meglepő tárgy a porszívótól az autóalkatrészeken át a hűtőszekrény alkatrészekig, a befőttesüvegektől az egyszer használatos orvosi eszközökig konténerekbe hordásának. Meglepően gyorsan gyűlt a sok köbméternyi hulladék, jól haladt a munka a ragyogó tavaszi napsütésben. A résztvevők komoly tapasztalatot szerezhettek arról, hogy mekkora munka ekkora területről a szétszórt nem oda való holmit összegyűjteni.
 
Mikor fognak az érdiek úgy tekinteni erre az értékes területre, mint saját természetvédelmi területünkre, amit ugyanúgy óvunk, mint a saját kertünket?
 
A természetvédelmi területünk közös értékünk, aminek megóvása nemcsak a maroknyi lelkes emberen múlik, hanem minden érdekelt érdi tettre készségén, a környéken lakók akaratától a hivatalainkban dolgozók hozzáállásáig. A valódi, hosszú távú megoldás létrehozása összetett feladat, aminek elvégzéséhez minden bizonnyal kevés a civil lelkesedés, szükség van szakértők bevonására és a hatóságok, a hivatalok komoly szándékára. Lehet, hogy nem másra, mint személyes tapasztalatra van szükségük e téren? Vajon mi kell ahhoz, hogy legközelebb ott legyenek a tett színhelyén velünk?
 
A nagycsaládosok vidám csapata jelenlétével és munkájával tett érte és tenni is fog érte, hogy gyerekeink számára ne álom legyen az, amit fontosnak tartunk és munkánkkal belátható módon valósággá tehető.
 
Süle Zsolt NOE érdi csoport


Tavaszi hérics


Összefogva sikerülhet!


Klikk a képre!

Kapcsolódó oldalak

Fundoklia-völgy

Érd-Parkváros tájképileg legszebb része a szarmata mészkőbe bevágódott karsztos aszóvölgy, a Fundoklia.

Mi lesz a Fundoklia- -völggyel?

Szinte már megoldottnak látszott a Fundoklia sorsa. Ezek után érthetetlen, hogy minden felsorolt jogszabállyal ellentétesen hogyan, kinek az engedélyével lehetett kerítéssel szinte kettévágni a védett területet, ki engedte a cserjeirtást és a kőtörmelék lerakását.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés