Matrica Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.
Telefon:23/354-591

Időutazás a négyezer éves Százhalmok földjén


Százhalombatta a Dél-Budai kistérség meghatározó jelentőségű települése, Budapesttől mintegy 30 km-re fekvő, közel húszezer lakosú fejlett kisváros. Modern ipari város és régészeti lelőhelyekben gazdag település. Fejlett infrastruktúra, jól felszerelt intézményhálózat, alacsony munkanélküliség jellemzi. A városban kimagasló a kulturális és sportélet, sok lehetőség van a szórakozásra, kikapcsolódásra. Megannyi ellentmondás egy mai modern kisvárosban, Magyarországon, Budapest vonzáskörzetében, az új évezred küszöbén. Hogyan lett egy szerb-magyar vegyes lakosú kis Duna parti faluból közel húszezres ipari város? Az ország minden tájáról érkezett betelepülők hogyan alakították át a helyi társadalmat, kultúrát? Meg lehet-e változtatni egy több évtizedes város image-t, mely azt sugallta, hogy Százhalombatta múlt nélküli iparváros? Miért érdemes ellátogatni ide, milyen látnivalók vannak?

Története, arculata, fekvése csupa kontraszt, sokszínűség. A mai modern ipartelepülésre tekintve szinte hihetetlen, hogy Százhalombatta története 4000 évvel ezelőtti múltba vezet vissza. Kedvező földrajzi helyzetét, védettségét és a táj szépségét kihasználva már az újkőkorban embercsoportok telepedtek meg itt. A város bővelkedik régészeti emlékekben és feltárásokban. A Dunára csodálatos panorámát nyújtó bronzkori földvár, a római korból származó „Matrica” katonai
tábora, a római fürdőmaradvány, valamint a természeti és régészeti védettség alatt álló, több mint 100 halmot számláló Hallstatt-kori halomsír mező mind az elmúlt évezredek történeti emlékei. Az előkerült értékes leletek a „Matrica” Múzeum állandó kiállítását gazdagítják.

A „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika) a település római kori nevét viseli. Kr. u II-III. században a mai Dunafüreden állt MATRICA katonai tábora és polgári települése. A középkorban itt volt Báté falu, melynek Árpád-kori templomát a közelmúlt ásatásai hozták napvilágra. A múzeumban barangolva 4000 év történelme elevenedik meg a bronzkortól napjainkig. Az állandó kiállítás mellett évente 4-5 időszaki kiállítás gazdagítja a látnivalókat előadásokkal és kézműves-foglalkozásokkal kiegészítve.

A „Matrica” Múzeum állandó és időszaki kiállítása az épület felújítása miatt előreláthatóan az idei évben zárva tart! A felújítás után újra várja látogatóit a megszépült, felújított épületben!

A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park a százhalombattai Önkormányzat fenntartása alatt működik, a szakmai munkát lehetőség szerint a „Százhalom” és Banner Alapítványok támogatják. A Múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997” kitüntető címet, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívája részére.

Az idén „10 ÉVES” évfordulóját ünneplő Régészeti Park 1996-ban nyitotta meg kapuit, létesítésének ötlete nem új keletű és nem egyedüli, százhalombattai megvalósítása azonban egyedülálló. A közelmúltban fiatalon elhunyt Dr. Poroszlai Ildikó, aki Magyarországon elsőként megalapította a ma már sikeresen működő parkot. Az őskori szabadtéri múzeum, ahol 4 hektár területen a bronzkorból, vaskorból feltárt házak kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói épülnek. Mindehhez környezeti rekonstrukció társul, azaz a későbronzkori-koravaskori növényfajok kerülnek visszatelepítésre. A „százhalmok” (a mai Óváros fölött található vaskori temetkezési hely) az előkelők sírkamráit rejtik. A halomsírmező déli részén a 115. számú nagy halom alatt Holport Ágnes régész tárta fel a szenzációs építészeti leletet, a 2700 éves, tölgyfából épített folyosós sírkamrát, amelyet eredeti helyén „in-situ” és régészeti tekinthet meg az érdeklődő. A halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű multimédia program mutatja be a kor temetkezési szertartását.

Az Európában is egyedülálló múzeum területén a feltárt halomsírt, 1998 áprilisában Göncz Árpád köztársasági elnök adta át a nagyközönségnek. A park országos és nemzetközi szinten számos szakmai sikereket és elismeréseket mondhat magáénak. A kísérleti régészet terén, Magyarországon elsőként komoly szakmai eredményeket ért el.
A Parkban a halmok között megelevenedik az egykori környezet, az őskori élet. A folyamatosan épülő Park ma már sok lehetőséget nyújt a természetet kedvelő, történelem és a régészet iránt érdeklődő gyermekeknek, felnőtteknek. Az őskori kézműves technikákat élvezettel gyakorolhatják a látogatók, miközben korabeli lepényt, régi korok receptjei szerint készült ételeket kóstolhatnak.

A látogatók száma fokozatosan növekszik, 2005-ban közel 27000 volt.
Az idegenforgalom fejlesztése – kiemelt- hosszú távú program- elengedhetetlen a város arculatának alakításához, vonzerejének és megtartó erejének növeléséhez. Jelenleg a Régészeti Park a legfontosabb turisztikai célpont, melynek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. A Széchényi Terv lehetőséget teremtett a komplex fejlesztési terv elkészíttetésére, állandó fogadóépület terveztetésére, azonban a beruházás még várat magára. Az állandó fogadóépület egész évi nyitva tartást biztosítana, továbbá kulturált kiállító teremnek, előadóteremnek, múzeumi boltnak, büfének adna helyet, továbbá a konferenciaturizmusba is bekapcsolható.

A kísérleti régészeti tevékenységek és egyéb változatos programok a múzeumi szakemberek irányításával folynak (halom rekonstrukció, őskori épületek, környezeti rekonstrukció, szabadtéri színházi előadások, kísérleti régészeti oktatás, őskori gabona kísérlet, családi napok, őskori kézműves technikák oktatása, bemutatása stb.).

A Régészeti Park jelenleg április 1-től október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig várja az egyéni és csoportos látogatókat. A történelmet, régészetet kedvelőket várják, gazdag programajánlatokkal és szolgáltatásokkal. Utazási irodák részére többféle programlehetőségeket, szolgáltatásokat biztosítanak.
A Családi Napok rendezvénysorozat évek óta megrendezésre kerül májustól szeptemberig, minden hónap harmadik vasárnapján, (bronzkor, vaskor, római kor, honfoglaláskor, középkor). Az idei évben a „Zene éve” jegyében az adott korhoz kapcsolódó hangszerbemutatók, korabeli koncertek, kiállítások, kézműves foglalkozások, tematikus játszóházak, ételkóstolók várják az érdeklődőket.
Július, augusztusban nyári szabadtéri színházi előadások, melyek hagyományteremtő céllal már 2000. óta kerülnek megrendezésre nagy sikerrel, archaikus, őskori környezetben, mely különleges élményt nyújt.

Szeptemberben Viselettörténeti nap - születésnapi ünnepség és „bál” várja a látogatókat, ahol megismerhetik a ruharekonstrukciókat a kőkortól a középkorig, különleges zenei kísérettel.
A Régészeti Parkban, konferenciák, gyerekeknek nyári táborok és még számos egyéb rendezvény várja a látogatókat.

LEGYEN A VENDÉGÜNK SZÁZHALOMBATTÁN!


További információ: Dobos Ágnes
E-maill: agnesdobos@matricamuzeum.hu
„Matrica” Múzeum,
www.matricamuzeum.hu

Kapcsolódó oldalak

Keresés

Hirdetés

Hirdetés