A Szent Mihály templom kertje


A templomot körülölelő egykori temető helyén ma szép kert fogadja a látogató, amelyben számos látnivaló található. A XVIII. században készült Nepomuki Szent János szobrát az utolsó pillantaban állíttatta helyre a város. Egy a XX. század első harmadában készített levelezőlapon látható, hogy a szobor korábban távolabb volt a templomtól. Az érdi uradalom területén nem csak a templom előtti téren állt Nepomuki Szent János szobra, hanem a Benta-pataknál és a dunai hajókikötő közelében is.
 
Az artézi kút közelében állt régi kolostor és templom épületének faragott köveit építették be a Lourdes-i Szűz Mária tiszteletére készített barlangszerű építménybe. Megfigyelhetjük a volutás sarokköveket, a faragott kőkeretes kapu részleteket. A barokk díszítőelemeket viselő, 1970-es években elbontott kolostor és templom további elemei a plébánia udvarán fekszenek.
 
A templom bejáratához közel láthatunk egy keresztet, amelynek talapzata a XVIII. században készülhetett, de felső része már újabb munka.
 
A Szent Mihály templom északi homlokzatának kőkeretes befalazott kapuja előtt találjuk Bogner Mária Margit sírját, amely zarándokhelyként vonzza a látogatókat. Bogner Mária Margit (1905-1933) a kastélyban működő vizitációs zárda kiemelkedő egyénisége volt, aki kisugárzásával és belső erejével sokak csodálatát nyerte el. Sírja eredetileg a kastély támfalának közelében volt, amelyhez a felvezető lépcsők jelenleg is láthatók.
 
A plébánia udvarába átvezető kapu mellett, a sekrestyéhez közel a kerítés falába 1986-ban építették be a II. világháború érdi áldozatainak márványtáblába vésebb névsorát.
 
A templomkertben két csepegtetőkövet helyeztek el, amelyet a vezetékes vízellátást megelőzően használtak a víz tisztítására.

Megjelent:

Tarnay Tünde - Kovács Sándor - Érd történeti emlékei (2000) Érd pp. 14-15.
Fotó: Boros Sándor - Nepomuki Szent János szobra Érd-Ófaluban


Kapcsolódó oldalak

Szent Mihály templom

Az 1718 és 1752 között Érden tevékenykedő kapisztrán rendű szerzetesek irataiból kitűnik, hogy a Szent Mihály arkangyal kegyeibe ajánlott római katolikus templom szentélye és hajójának falai már a XV. században álltak.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés