Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete

Jótékonysági bál

2007. február 13.

Sok szeretettel várjuk Önt a 2007. március 10.-én tartandó "Szemtől-szembe" jótékonysági bálunkra.
A Vakok Szövetségének az egyik legnagyobb tagszervezete a Középmagyarországi Regionális Egyesület, mely működésének keretében kistérségi egyesületeket hív létre. Ezen kistérségi egyesületek közül azért kiemelkedően jelentős a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete, mert országos szintű modellt reprezentál olyan szakmai munkával, ami mögé felsorakozhatnak a hasonló kezdeményezések. Működésüket 2006. január 25-én kezdték meg Nyikes Fatime vezetésével, dinamikusan növekvő taglétszámmal.
 
Mi a célja és oka az egyesület létrejöttének?
 
A megalakulás oka egyrészt egy olyan szemlélet magunkévá tétele volt, amely az Európai Uniós elvárásokhoz is illeszkedik, illetve a Vakok Szövetségének a belső, kényszerű átalakulásának eredménye. Működési területünk a budakörnyéki kistérség.
 
Egy sokkal életszerűbb szolgáltatási rendszert szeretnénk kiépíteni és az a legfőbb célunk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiknek szükségük van ránk és valóban életszerű és az egyéni igényekhez illeszkedő szolgáltatásokat tudjunk kínálni számukra. Három fő területet emelnék ki:
 
Milyen önkormányzati szintű kapcsolatokkal rendelkezik jelenleg az egyesület?
 
Kapcsolatot építettünk ki az érdi önkormányzattal, itt szeretném kiemelni T. Mészáros András polgármester úr nyitottságát, affinitását a téma iránt. Első körben médiakapcsolatait ajánlotta fel számunkra, hogy szélesebb körben is ismertté válhassunk, valamint közreműködését ígérte egyesületünk anyagi támogatásában is.
 
Szeretném megemlíteni a budaörsi önkormányzatot is, akiktől szintén nagyon sok segítséget kaptunk az elmúlt 1 év alatt hiszen Wittinghoff Tamás polgármester úr segítsége tette lehetővé számunkra a budaörsi székhelyű működést. Kapcsolatot vettünk fel továbbá Tárnok polgármesterével, ahol hasonló nyitottságra találtunk. Megkerestük a Kistérségi Irodát is Budaörsön, akik koordinálják az együttműködést a városi önkormányzatok között, de úgy gondolom, hogy a személyes kapcsolatra és a bemutatkozási lehetőségre törekszem a többi városban is. Fontosnak érzem azt, hogy meg tudjunk jelenni a társadalom különböző szinterein és fontosnak érezzék a többségi társadalom szereplői is ezt a munkát, amelynek jelentőségét a felsorolt közszereplők már látják és támogatják.
 
Úgy gondolom, hogy ez túl mutat azon, hogy valaki fogyatékos vagy ép, ez rólunk, mint emberekről szól.
 
Mi az amire számít az egyesület az önkormányzatokkal való együttműködésben?
 
Mindenképpen fontos lehet egy jó együttműködés kialakítása, hiszen egy önkormányzatnak fontos az, hogy minden városlakóját el tudja látni, ki tudja szolgálni, másrészről egyesületünk a látássérültekkel kapcsolatos dolgokban maximális segítséget tud nyújtani információszolgáltatásban, esélyegyenlőségi program kidolgozásában, a már említett akadálymentesítéssel kapcsolatosan - főleg ha figyelembe vesszük, hogy a 2007-es év az esélyegyenlőség éve az Európai Unióban.
 
Ezek azok a szolgáltatások, amiket szívesen átveszünk, vagy részt veszünk benne, ha erre igény van, illetve az aktív szolgáltatások, hogy speciális igényekhez illeszkedünk (például, ha valakinek arra van szüksége, hogy otthon él egyedül és szeretné összerendeztetni az iratait, vagy gyógyszereit átválogattatni, vagy egyszerűen egy hivatalos levelet szeretne megírni). Az olyan tevékenységekben szeretnénk ott állni a látássérültek mellett, amiben azért nem tudnak eljárni, mert akadályoztatva vannak a látásveszteségük végett - azt gondolom, hogy ez az önkormányzat számára is hasznos lehet. Amiben viszont az önkormányzat tud nekünk segítséget nyújtani, az az, hogy lehetővé teszi egyesületünknek, hogy pályázni tudjunk nála, sajnos az anyagi támogatás nagyon fontos számunkra, illetve az együttműködés abban, hogy megtaláljuk a látássérült embereket.
 
Mit emelne ki az egyesület eddigi tevékenységéből és a jövőbeni terveiből? Jelenleg Jótékonysági bált szervezünk ami Budaörsi Friedmann házban lesz 2007. március 10-én 19 órától, ahol színvonalas műsorral, vacsorával, élőzenével várjuk vendégeinket, melynek bevételéből a következő célokat tervezzük elérni: A Jótékonysági bálra jegyek kaphatóak irodánkban: Budaörs, Szivárvány u. 5. sz, (a 40-es busz végállomásánál) valamint megrendelhetőek telefonon a 23/428-728-as és a 70/773-4054 telefonszámon.
 
A jövőben mindenképpen szeretnénk megrendezni éves rendszerességgel az életmódtábort. Fontosnak tartom a foglalkoztatás beindítását, tevékenységünk kiterjesztését az egész kistérségre, sokkal több érintett bevonásával szolgáltatási körünkbe, valamint a jótékonysági bált megrendezni a továbbiakban is hagyományteremtő céllal.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés