Egy város születése

A százhalombattai „Matrica” Múzeumban 2010. október 22-én (pénteken) 15 órakor nyílik az „Egy város születése” című várostörténeti kiállítás kapcsolódva a város 40 éves jubileumához.
A kiállítást Vezér Mihály Százhalombatta Város polgármestere nyitja meg, köszöntőt mondanak a MOL Nyrt. Dunai Finomítója és a Dunamenti Erőmű Zrt. képviselői.
A kiállítást Százhalombatta Város Önkormányzata, a ”Matrica” Múzeum, a MOL Nyrt. Dunai Finomítója és a Dunamenti Erőmű Zrt. közösen hozta létre a város 40 éves történetéről.
Az 50-es évek elején Magyarországon súlyos energiaszolgáltatásai zavarok alakultak ki. Szükség volt a nagyteljesítményű olajtüzelésű erőművek és olajfinomítók építésére.
1960-ban született meg a döntés a két vállalat – a Dunai Kőolajipari Vállalat (DKV) és a Dunamenti Hőerőmű Vállalat (DHV) – együttes beruházásáról. Így az „ötven évvel ezelőtt” egymással párhuzamosan létesült beruházás a Duna partján a legnagyobb energiafogyasztó lett a főváros közelében, Százhalombattán. Az ország minden részéről több ezren jöttek ide dolgozni főleg fiatalok, de idősek is. A beruházásoknak, és a lakosság növekedésének köszönhetően Százhalombatta mezőgazdasági településből ipari településsé vált. Lakossága előbb az ötszörösére, majd a tízszeresére ugrott. A várossá fejlődés intenzív szakasza így beindulhatott. A kiállítás ennek az időszaknak állít emléket, a két ipari létesítmény és egy lakótér bemutatásával. Egykori DHV-s, DKV-s relikviák mellett bemutatásra kerül egy 60-70-es évekbeli lakásbelső is. Vagyis ahol dolgoztak és ahol éltek a Százhalombattaiak.
Az ipari vonatkozású tárgyak, dokumentumok jó részét a két üzem még megmaradt elemeiből, a lakásbelsőt a múzeum történeti gyűjteményének elemeiből állították össze. A kiállított fotók magánszemélyektől és a múzeum történeti fotótárából származnak. A látogatók hétfő kivételével naponta 10-17 óráig nyerhetnek bepillantást ebbe a különleges világba.

Dobos Ágnes – „Matrica” Múzeum


Keresés

Hirdetés

Hirdetés