Félidőben a vízrendezés


Csaknem négy hónapja folynak Érden az erzsébetvárosi településrész vízrendezési munkálatai. A kivitelező cég szakemberei utcáról utcára haladva veszik munkába a területet, ahol új vízelvezető árkokat, vízátemelő berendezéseket építenek.
„A mindig nyugalmas városrész most mozgalmas hónapjait éli, de szakemberek és az itt élők odafigyelésének köszönhetően gördülékenyen halad a munka” – nyilatkozta lapunknak Antunovits Antal, a városrész önkormányzati képviselője, akit a vízrendezési munkák eddigi tapasztalatairól kérdeztünk.
Antunovits Antalt, az egyik legaktívabb érdi önkormányzati képviselőt most is az Erzsébet utcában értük utol, ahol épp egy felbontott kapubejáró helyreállítását ellenőrizte. Mint mondta, az egyik lakó szólt neki: előfordulhat, hogy nem az eredeti kapubejáróját kapja vissza. A képviselő azonnal a helyszínre sietett.
– Ma már másodszor járok a területen, de ez természetes, hiszen kihez forduljanak az itt élők, ha nem az önkormányzati képviselőjükhöz – mondja, miközben megnyugtatja az ingatlan tulajdonosát, hogy pontosan olyan lesz az új bejáró, mint a régi. – Naponta keresnek
meg ehhez hasonló gondokkal, de nem csoda, hiszen most vagyunk a beruházás legkritikusabb szakaszában: szinte mindenhol folyik valamilyen munka, de még sehol sem teljes a készültség.
Miközben továbbhaladunk lefelé az Erzsébet utcán, Antunovits Antal elmondja, hogy a munkálatokkal járó apróbb bosszúságok ellenére gördülékenyen halad a beruházás, melyre nagy szükség volt már. Az itt élők csaknem húszévnyi ígérgetés után mármár letettek arról, hogy valaha is megoldódik a kertjeiket újra és újra elöntő esővíz problémája, mígnem a mostani önkormányzat végre cselekedett, és egy nyertes uniós pályázat keretében csaknem 600 milliós támogatást szerzett a beruházáshoz.
– Nagy volt a várakozás, és talán ennek is köszönhető, hogy az erzsébetvárosiak most kiemelt figyelemmel kísérik az építkezést – mondja a képviselő. – Aki előtt dolgoznak, az a kapujában állva figyeli a szakemberek munkáját, és ha valamivel nincs megelégedve, vagy hibát talál, azonnal jelzi nekem. Vagyis az itt élők jelentik a beruházás „legnaprakészebb” kontrollját. Én kezdetétől fogva jó kapcsolatban vagyok a kivitelezőkkel, így minden kérést, észrevételt tolmácsolok nekik, hogy közösen találjunk megoldást az ingatlantulajdonosok gondjaira. A legtöbb lakossági problémát sikerül orvosolnunk, de vannak olyan kérések is, amiket figyelmen kívül kell hagynunk. A kivitelezők például nem tudnak a tervezettnél szélesebb vagy mélyebb vízelvezető árkot építeni, hiába kérik ezt egyesek, arra hivatkozva, hogy előttük nagyobb szokott lenni a víz. Õk pontosan megadott terv szerint építik a vízelvezetőket, amelyek méretét hozzáértő mérnökök számolták ki, a terület vízviszonyait figyelembe véve. Fontos megemlítenem azt is, hogy a kivitelezők nem építhetik vissza a közterületen a lakók által engedély nélkül épített mûtárgyakat sem. Az erzsébetvárosiak mindig is igényesek voltak lakókörnyezetükre, így joggal várják el, hogy az építkezések után is a megszokott módon éljék mindennapjaikat.
Antunovits Antal szerint a beruházás átadása után az ingatlanok előtti kényelmes parkolásra is meg lehet találni a legjobb megoldást.
– Sokak problémája, hogy a vízelvezető árkok kialakítása miatt nehezebb lesz az ingatlanok előtt a parkolás. Többen felvetették, hogy lehetséges lenne‑e az ingatlanok előtt futó árok egy szakaszát betonelemekkel lefedni, hogy a parkolás megoldható legyen. A kérdésben folyamatosan egyeztetek a kivitelezőkkel. Egyelőre annyit mondhatok, hogy az árkok betonelemekkel való befedése csak az uniós beruházás átadása után lehetséges. Ezután szakemberek lesznek az itt élők segítségére abban, hogy az ingatlanok előtt parkolókat hogyan lehet a legmegfelelőbben kialakítani úgy, hogy a vízelvezető rendszerben se keletkezzék kár.

Érd Erzsébetváros településrészének vízrendezése a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt KMOP 3.3.1/ B-2008-0028 számú, Belterületi csapadékvíz‑elvezetés és gyûjtés címû pályázat keretében biztosított 597 144 000 forintos támogatásból valósul meg.
A kivitelezési munkálatokat a EG 2009. Konzorcium végzi, közremûködő szervezetként a Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. jár el.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Forrás: Érdi Újság XX. évfolyam, 2010. június 3.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés