Birkózás

Európa tetején Dénes Mercédesz megszerezte a magyar női birkózás legelső aranyérmét a Kadet Európa Bajnokságon.

Dénes Mercédesz Kadet EB aranyérmes

2010. augusztus 6.-án pénteken Bosznia Hercegovina fővárosában Szarajevó Olimpiai Sportcsarnokában léptek szőnyegre a Kadet Európa Bajnokság 52 kg-os női versenyzői, köztük az Érdi Spartacus birkózója Dénes Mercédesz.

Mercédesz első mérkőzésén a lengyel Szulc Sylwia ellen két menetben 2-0, 4-0-ra nyert, a belorusz Vydrenko Uladlena sem jelentett akadályt, Őt is magabiztosan két menetben 1-0, 5-0-ra utasította maga mögé.

Az elődöntőben – Mercit az olimpiai kvalifikáción legyőző – cseh Hanzlickova Adela következett, az első menet végén kicsit megijedtünk, ugyanis Mercédesz belenyúlt egy húzásba, így hidalni kényszerült, 0-2, második menetet 4-0-ra megnyertük, az utolsó menetben a cseh kislány elkészült az erejével, 1-0 lett a vége, mely azt jelentette, hogy Dénes Mercédesz aranyéremért birkózhat az esti döntőben.

Az aranyéremért az orosz Orshush Stalvirával kellett megküzdeni, aki az első menetet 0-1-re megnyerte, a másodikat egy villámgyors bokára váltással Merci nyerte meg 1-0-ra. A mindent eldöntő harmadik menetben Mercédesz egy karfelöltésből végzett mögékerüléssel a menet vége előtt „megcsinálta” az Európa Bajnoki aranyat jelentő pontot, 1-0-ra győzött, s ez a szenzációs győzelme azt jelentette, hogy sporttörténelmi aranyat szereztünk, ugyanis a női birkózás negyedszázados történetében megszületett a magyar birkózás első aranyérme.

Ezt az aranyérmet nem adták ingyen, rengetek edzés, lemondás, küzdelem van mögötte. A tíz menet alatt elért 19-3 pontarányú győzelme nem volt véletlen, a napi két keretedzés után este heti több alkalommal pluszként felvállalt egyesületi edzéseken végzett személyre szabott technikai és taktikai speciális felkészülés is segített az Európa Bajnoki címhez. A nemzet zászlója alatt a dobogó legfelső fokán állva a Magyar Himnusz hangja csendült fel az érdi Dénes Mercédesz tiszteletére, mely mindenért kárpótolta.

Szarajevóban jó volt magyarnak, érdinek, jó volt birkózónak lenni.

Gratulálunk.
Tar Mihály

Keresés

Hirdetés

Hirdetés