Megkezdődött a Pest-megyei Benta-patak meder-rehabilitációja

A Közép- Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy kiemelt uniós projekt keretében végzi a „Benta-patak meder-rehabilitációját” Százhalombatta, Érd, Tárnok, Sóskút és Biatorbágy térségében. A projekt előkészítő munkálatainak befejeztével hamarosan megkezdődnek a kivitelezési munkák. A projekt részleteiről Baross Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság újonnan kinevezett igazgatója az érdi Polgárok Házában tartott 2009. július 20.-án sajtótájékoztatót.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi IgazgatóságrólBaross Károly,
a Közép-Duna - völgyi
Környezetvédelmi és Vízügyi
Igazgatóság igazgatója
A kedvezményezett, Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság feladatkörébe tartozik az illetékességi területén (teljes Pest és Nógrád-megye, valamint érintőlegesen Bács-Kiskun, Heves és Szolnok-megye) a vízgazdálkodás szakmai irányítása, a kizárólagos állami tulajdonban lévő vízügyi létesítmények kezelése, továbbá a vízkárelhárítás szervezése, szakmai irányítása és részbeni végrehajtása.
2009. év június elsejétől Baross Károly tölti be a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatói tisztségét. A vízügyi szakember ezt megelőzően 33 évig volt az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezető munkatársa, ahol az elmúlt 18 évben műszaki igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be. Az okleveles mérnök és szaküzemgazdász kiemelten foglalkozott az árvízvédelem, a folyó- és tószabályozás, valamint a vízkészlet-gazdálkodás kérdéseivel. Az újonnan kinevezett igazgató célja a vízgazdálkodási feladatok magas szintű ellátása, összhangban a térség lakosságának elvárásaival.

A Projektről

• A vízgazdálkodásról szóló törvény 1995. évi LVII. törvény, valamint a végrehajtásra vonatkozó kapcsolódó jogszabályok alapján a Benta- patak medre nem felel meg az előírásoknak.
• 2007-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül lehetőséget nyújtott vízgazdálkodási projektek megvalósítására.
• A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által benyújtott „Benta-patak meder-rehabilitációja” projekt javaslat 2008. áprilisában támogatásra vált jogosulttá.
• A támogatási szerződés aláírására 2008. augusztus 14-én került sor.
• A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozásával valósul meg, és várhatóan a munkálatok 2011. nyarán fejeződnek be.
• A támogatás összege: 738 829 000 Ft.
• Közreműködők:
Tervező: Mélyépterv-Mévit Kft.
Kivitelező: Magyar Vízépítő Zrt.
Környezet és természetvédelmi szakember: Koósz Barbara
Műszaki ellenőr: Agroinvest Zrt., Dr. Károlyi Csaba
Független közbeszerzési tanácsadó: OVIBER Kft.
Kommunikációs feladatokat ellátó: PResston PR Kft.

A Benta-patakról

• A Benta-patak a Duna jobb partjánál torkollik a folyóba. Vízgyűjtőjének területe 410 km2, amelynek nagyobb része Pest megyében, kisebb része pedig Fejér megyében terül el.
 
• A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által kezelt szakasz 1,9 és 20,2 km szelvények közé esik, a torkolati 1,9 km-es szakasza a Dunamenti Erőmű meleg víz csatornájával közös.

A Benta-patak meder-rehabilitációja öt települést érint: Érd, Biatorbágy, Százhalombatta, Tárnok és Sóskút városát. Az említett települések Budaörsi és az Érdi kistérséghez tartoznak.
A rehabilitáció eredményeképpen lehetővé válik az árvízkárok maximális lecsökkenése, a csapadék biztonságos elvezetése, a többlet vízhozam befogadása, illetve a patak vízszállító képességének növelése. Javul a víz- és az életminőség, ezen kívül várhatóan növekedni fog a települések vagyonvédelme is.
A mederszakaszok természetközeli jellege megmarad, a település környezet jellegében nem történik változás, valamint a munkálatok nincsenek hatással a felszín alatti vizekre.Az érintett települések polgármesterei és
alpolgármesterei
A sajtótájékoztatón Baross Károly tájékoztatta az érintett települések polgármestereit a beruházás előnyeiről, valamint hangsúlyozta az önkormányzatokkal történő együttműködés, illetve a lakosság folyamatos tájékoztatásának fontosságát a teljes projekt időtartama alatt:
„Menet közben is szeretnénk folyamatosan kapcsolatot tartani Önökkel, ezért egyenként keressük fel az Önkormányzatokat, és kérjük a segítségüket, együttműködésüket. Úgy gondolom, hogy látható eredményre van szükségünk, éppen ezért megpróbálunk minden kommunikációs eszközt megragadni, az érintett lakosság tájékoztatására.”
Ezt követően Dénes Miklós, a Magyar Vízépítő Zrt. vezérigazgatója számolt be a kivitelezési munkálatokról:
„Felvesszük a kapcsolatot az érintett településekkel, polgármesterekkel és lakosokkal, akiknek közvetlen „kertszomszédja” a Benta-patak, hiszen a kivitelezési munkálatokat a partokról tudjuk elvégezni. Célunk, hogy környezetbarát módon tisztítsuk meg a medret és környékét. 2011-re kell elkészülnünk, de mi szeretnénk 2010-re befejezni a munkálatokat.”

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Időjárás

Apróhirdetések

Kültéri Fa nyílászárók gyártása valamint zsalugáter spaletta redőny forgalmazása Ország egész területén. Referenciával rendelkezün ...
Tárnoki horgásztónál eladó (tótól az első utca) déli fekvésű, azonnal költözhető, 720 nm-es gyümölcsfás épitési telek lakó faházza ...