A Beliczay-szigeten tervezett erdőgazdálkodásról 2007-2016


2007. december 6.-án 10 órától a II. Lajos Általános Iskola épületében a Pilis Parkerdő Zrt Ráckevei Erdészete – mint a terület érintett kezelője - részéről Rittling István tartott bemutató előadást a Beliczay-sziget 2007-2016 között tervezett erdőgazdálkodási koncepciójáról.
 
Rittling István előadásában elmondta, hogy 2002-ben került vissza a terület a Ráckevei Erdészethez, amikor is egy elég leromlott állapotú, kedvezőtlen adottságokkal bíró erdőterület átadására került sor. 2002-től az erdészet megkezdte a korábban hosszú időn keresztül elhalt nevelővágások elvégzését, ezzel egyetemben pedig a művelés alá vett területen a zöldjuhar visszaszorítását.

2006-ban történt meg a Ráckevei Erdészet következő 10 évre szóló üzemtervének elkészítése, amely során elkészült a Beliczay-sziget természeti térképe is.
 
Első lépésben kijelölték és leválasztották azokat az erdőrészleteket, amelyek őshonos fafajokból állnak – elég elszomorító az arány, hiszen ezek a Beliczay- sziget mindössze 7%-án helyezkednek el. Az erdészet ezekben az erdőrészletekben fahasználatot nem tervez, célja a megóvásuk, a benne lévő természeti értékek megőrzése. A Duna-part menti erdők örök erdőkké lettek tervezve vágáskor nélkül. A bent található két tölgyes erdőrészlet vágási érettségi korát pedig olyan mértékben megemeltette az erdészet, hogy a közeljövőben ne kelljen a területen használatot tervezni. A fennmaradó terület viszont egy összefüggő nemesnyáras terület, amely jelenlegi kora, műszaki és egészségi állapota miatt nem kerülhető el, hogy a közeljövőben kivágásra kerüljön. Törekszenek arra, hogy a várható favágásokat úgy tudják elvégezni, hogy ne alakuljon ki nagy összefüggő vágásterület,ezért megpróbálják a vágási területeket mozaikszerűen térben és időben egymástól elválasztani.


Tervezett parkerdő útvonalak

Az erdészet az elkövetkezendő időszakban végzendő erdőgazdálkodás során maximálisan figyelembe kívánja venni ezt a tervet és az erdőfelújítások során a kialakított turistaútvonalak mentén (világos zöld színnel jelölt területen) kívánja lecserélni a jelenlegi nemesnyár állományokat őshonos fafajokra. Ezzel a sétaúthálózat mentén egy kellemes, esztétikus környezetet kívánnak hosszútávra kialakítani. Az őshonos faállományok, vagy állomány részek a turistaútvonalak mentén, a Duna-parti galériaerdő mentén, a lakott terület, illetve az erdőterület határán kerülnének kialakításra, illetve a már meglévő őshonos erdőfoltokat szélesítenék.


Az őshonos állomány tervezett területfoglalása 2016-ra



A fahasználatokat követően az erdőfelújításokat lágy, lombos fafajjal tervezik elvégezni, amelyek gyors növekedésre képesek, így a keletkező sebeket az új erdők minél gyorsabban képesek lesznek benőni.
 
Időközben – helyi kezdeményezésre – elkészült egy közjóléti fejlesztési terv a Beliczay-szigetre vonatkozóan, amely jelenleg terv szinten áll, megvalósulására további lépések még nem történtek.


Jelenlegi őshonos faállomány

Reményeik szerint 10 év múlva a következő pozitív eredményeket lehet elérni a jelenlegi negatív adottságokkal szemben.
  • A jelenleg egykorú erdőkben a korosztály eloszlást javítani tudják és jelentősen szét tudják húzni.
  • Az őshonos faállományok arányát a jelenlegi 7 %-ról kb. 30 %-ra kívánják emelni
  • Kialakítják a sétautak mentén a kellemes esztétikus környezetet, illetve a sziget jelenlegi átlagosan alacsony vágásfordulóját bizonyos szinten az őshonos fafajok alkalmazásával meg tudják emelni.
     


Ha ezt a folyamatot kicsit előrébb vetítjük és nemcsak egy vágásfordulót képzelünk végig, akkor kb. 30-40 év múlva, amikor újra fahasználatokkal kell számolni a szigeten – az akkor letermelésre kerülő nemesnyárasok tovább átalakíthatók őshonossá és gyakorlatilag 3 vágásforduló alatt a szigetről a nemesnyár fafaj teljes mértékben száműzhetővé válik úgy, hogy ez a jelenleg egykorú erdő színesedik és egyre többkorúvá, többszínűvé fog válni.

Rittling István, előadását követően válaszolt a jelenlévők által feltett kérdésekre.

Ábrák: Pilis Parkerdő Zrt Ráckevei Erdészete

Keresés

Hirdetés

Hirdetés