Érd csatornázottságáról és útjaink helyzetéről kérdeztük Segesdi János alpolgármestert


Érd tavaly megyei jogú várossá vált, azonban az úthálózat és a csatornázottság színvonala még mindig inkább az "Európa legnagyobb faluja" mondást idézi. Hogyan látja alpolgármester úr Érd infrastrukturális helyzetét?
 
Gyakorlatilag az Ön által felvetett probléma valós, tehát kicsinyhitűség lenne, ha torz képet próbálnánk a városról festeni, ha nem ismernénk el a hiányosságainkat. Nem volt véletlen, hogy sok kritikával illettük az előző Önkormányzat vezetését, mert 4 évet a csatornázási projekt előkészítésével elvesztegettek, és igazából nem történt semmi. Amikor 2006-ban felvettük a tárgyalások fonalát – a Dél-budai Szennyvíztisztítási Projekt terén – derült ki, hogy igazából semmi nem történt.
 
Mit tesz annak érdekében a mostani városvezetés, hogy javuljon Érd csatornázottsága?

 
Egy év alatt az Önkormányzat eljutott odáig – a fővárossal közös megegyezéssel - a projekt folytatásában, hogy az unió, a főváros és az érdi körzet által is elfogadott variációt tudjuk megvalósítani Uniós pályázati pénzből. Ez a tervezet van most kialakítás alatt, ami azt jelenti, hogy Diósd, Tárnok és Érd egy különálló projektben valósítja meg a beruházást, ami szerencsésebb, mint a korábbi elképzelés, hiszen ott a főváros XXII. kerülete, XI. kerülete, Budaörs és több más terület is egy projektben lett volna benne. Ez egy sokkal kisebb, kompaktabb projekt – ráadásul ez azt a megoldást követi, hogy Érden az érdi szennyvíztisztító bővítésével oldaná meg a befolyó kommunális szennyvíz tisztítását. Ez két szempontból nagyon fontos: az egyik, hogy így az Önkormányzat marad az ármeghatározó tényező a szennyvíztisztítás árában, a másik pedig az, hogy a meglévő szennyvíztisztítónkat nem kell felszámolni, és nem kell a területét rekultiválni, ami kb. 3 milliárd forintos megtakarítást jelent ebben a projektben.

Ami még – ha ilyen értelemben is a pályázati pénzt sikerül elnyerni és az unió támogatását is megkapjuk – előny, valószínűleg el tudjuk azt érni, hogy az Önkormányzatot érintő önrész ne legyen 15 %-nál magasabb.
 
Mikortól várható a projekt megvalósítása?
 
A legutóbbi konzorciumi tárgyaláson kaptunk egy hatalmas leporellót, mely napra lebontva mutatja a feladatokat, szinte minden napra jut feladat a konzorciumot, illetve az önkormányzatokat érintőleg. Ettől kezdve feszített és folyamatos munka következik, hogy 2009-ben el tudjuk kezdeni a tulajdonképpeni kivitelezési munkálatokat.
 
A 3 települést érintő közvetlen projekt 32 milliárd forintos összértékű, 300 km hosszúságú csatornaépítést jelent, ez gyakorlatilag 3-5 év alatt Érd város teljes belterületének csatornázását fogja jelenteni. Nem részeket, nem egyes foltokat kíván az önkormányzat csatornázni, hanem a meglévő felparcellázott területnek a teljes csatornázása meg fog történni ennek a projektnek a keretében.
 
Nyilván a csatornázás előfeltétele annak, hogy Érden az utak burkolata és az útminőség is javuljon.
 
Igen ez törvényi előírás, hogy addig, amíg az összközmű nincs a talajban, addig nem lehet szilárd burkolatú utat építeni, ráadásul van egy olyan gyakorlati kitétel is, hogy legalább 2 éves tömörödési időre van szükség, miután egy ilyen nagy munkát elvégeztek a területen, hiszen csak azután lehet a szilárd burkolatot rátenni, különben sérül az aszfalt. Még nem fogjuk befejezni a csatornaépítést amikor el már el tudjuk kezdeni a szilárd burkolatú utak építését. Ráadásul ezt a kettőt, a felszíni vízelvezetéssel összekötve szeretnénk megoldani, hiszen Érden ez is óriási probléma.


Keresés

Hirdetés

Hirdetés