Érdi Tudományos Díj - Dr. Kubassek János részére





Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a 66/2007. (III.1) számú határozatával Dr. KUBASSEK JÁNOS részére az Érdi Tudományos Díjat adományozta.
 
Dr. Kubassek János Budapesten született 1957-ben. Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte meg történelem-földrajz szakos diplomáját 1982-ben. Balázs Dénes ösztönzésére kezdett el a magyar utazók, földrajzi felfedezők muzeális emlékeinek kutatásával foglalkozni. 1983 óta a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójaként dolgozik. Kutatási területe: a geográfia tudománytörténete, földrajzi utazók, régi magyar világjárók tevékenysége, karsztmorfológia, szpeleológia, Ázsia és Afrika regionális földrajza. A Soros Alapítvány ösztöndíjasaként 1989-ben Londoban és Oxfordban végzett tudománytörténeti kutatásokat. Több külföldi tudományos expedíció résztvevője, illetve vezetője volt. Öt kontinens 84 országában járt. Számos hazai és külföldi egyetem meghívott előadója. Húsz könyve és több mint kétszáz tanulmánya, cikke jelent meg. Az első, igazán tudományos igényű, összefoglaló jellegű, Érdről szóló könyv, az Érdi Krónika szerzője és szerkesztője is. Rádió- és televízióműsorok rendszeres szakértője. Etiópiában, Szudánban és Dzsibutiban Sáska Lászlóval forgatott „Életem, Afrika” című film szaktanácsadója volt. Szerkesztésében jelenik meg a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok című tudományos lap.
 
1993-ban Móra Ferenc-díjat kapott, 1996-ban Pest megye díszpolgárává választották. 2000-ben a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Kadic Ottokár-éremmel tüntette ki.
 
A Magyar Földrajzi Múzeum az ő vezetésével számos tudományos konferenciával, kiadványaival próbálja közkinccsé tenni azt a gazdag szellemi örökséget, amelyet világjáróink hagytak az utókorra. Vezetése alatt a Magyar Földrajzi Múzeum nemzetközi hírű intézménnyé nőtte ki magát. Dr. Kubassek János gazdag életműve, rendkívüli szakmai tájékozottsága, alapos helyismerete, kiterjedt személyi kapcsolatai révén országosan és nemzetközileg is öregbíti városunk hírnevét. Helytörténeti és közéleti tevékenysége is méltóvá teszi az Érdi Tudományos Díjra.


Keresés

Hirdetés

Hirdetés