Pulyka húsleves töltelékkel
Aki igazán jó húslevest szeretne készíteni, ne sajnálja az elkészítésére szánt időt és a hozzávalókat. A húsleves titka a hosszú lassú főzés. Készíthetünk a leveshez tölteléket is, amit a főtt hús mellé adunk, vagy a levesbe szeleteljük.
Hozzávalók
2 pulykanyak, 2 pulykaszárny
5 db sárgarépa
2 db petrezselyem gyökér
1 csomó petrezselyem
fél karalábé
1 cikk zeller
1 kisebb karfiol
1 cikk kelkáposzta
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 db burgonya
só
szemes bors
A töltelékhez
3-5 száraz zsemle (kenyér is jó)
1-2 tojás
1 csomó petrezselyem
1 dl tej
só
bors
Elkészítés
A húst megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felfőtt, a keletkezett habot szűrőkanállal leszedjük, majd beletesszük a megtisztított sárgarépát, petrezselyem gyökeret, petrezselymet, karalábét, zellert, hagymát, fokhagymát, borsot és sózzuk (aki szereti, húsleveskockát is tehet bele ízesítőnek). Kb. 1 óra múlva tesszük hozzá a karfiolt és a kelkáposztát. Az elfőtt vizet pótoljuk (újra sózzuk, delikátozzuk ... ki mit szeret). Mielőtt a leves teljesen elkészülne főzhetünk bele egészben burgonyát.
Töltelék
A száraz zsemléket (kenyeret) az 1 dl tejjel elkevert vízbe áztatjuk, majd jól kinyomjuk. Hozzáadjuk a tojást (amennyit felvesz, ne legyen túl laza, mert folyós marad a belseje!), a felaprított petrezselyemzöldet, sót (delikátot), borsot. Az egészet összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva delikátos, (húsleveskockás) bő vízben megfőzzük. Szeletelve tálaljuk a főtt hús mellé, vagy a levesbe.
Akinek van otthon csirke, vagy pulykamáj azt is tehet bele egy kis darabot (apróra vágva).