- 2 kg finomliszt
- 20 dkg barna- vagy rozs- vagy más bio liszt
- 3 evőkanál só az edénybe (vájdling!!)-ha a kamrában hideg van(télen), már előző este beviszem a konyhába.
- 1,2 dl kézmeleg vizet öntök rá,
- 1 evőkanál cukrot és
- 1 élesztőt(normál) keverek a vízbe.
kb 15 percig kelesztem (kovász) szemmértékre
fél deci olajat öntök hozzá, és mindössze 10 percig gyúrom, -a végén már nem ragad, megtörténik a csoda, a csirizből élő kenyér lesz, majd 2 tepsibe 4 hosszúkás kenyeret formázok, 2 szintre beteszem a sütőbe, és kb 90 percig kelesztem, 40 percig sütöm 175 fokon, akkor megcserélem őket, hogy az alsó 2 is piros legyen, és még 20 percig sül. A sütőben hűl ki. Finom! Az illat is ugyanaz, mint a gépnél.
A kenyérsütőbe is ezeket az arányokat, és hozzávalókat ajánlom. Semmi sütő- és élesztőpor.