Fekete István - Vuk (hangoskönyv)

Nida Judit

Új műfaj jelent meg nemrégen, a hangoskönyv. Első hallásra sokan – különösen mi, könyvtárosok- felkaptuk a fejünket, mi ez? Fából vaskarika? Hiszen a könyv papírból van, s olvasása általában csendes tevékenység. Aztán ismerkedtünk, sőt barátkoztunk az új műfajjal, amely rövid idő bebizonyította létjogosultságát még a legfőbb kételkedők számára is.
 
Mi is a hangoskönyv? Nagyon egyszerű a dolog, vállalkozó kedvű művészeink felolvasnak egy-egy irodalmi művet, s ezt szakértő kezek CD lemezen rögzítik, úgy bocsátják a nagyközönség rendelkezésére. S miért jó ez? Mert nagyon sok ember, nagyon sokszor kerül napjainkban olyan helyzetekbe, amikor a keze, szeme foglalt, ám az agya nem teljes mértékig – ilyen például az autóvezetés, a főzés, és sorolhatnánk tovább. Nos, ilyenkor igen jó szolgálatot tesz az új műfaj. Nagy segítség azoknak a társainknak is, akiknek különböző, gyakran fizikális okok miatt gond az olvasás.
 
Egyszóval szükséges, jó dolog a hangoskönyv, ismerkedjenek meg velük minél többen! (Azért, természetesen, ne felejtsék el papíralapú, „régimódi” könyveinket sem.)
 
A bemutatott új formában jelent meg Fekete István Vuk c. alkotása, a Móra Könyvkiadó gondozásában. Szinte nincs olyan gyermek és felnőtt, aki ne találkozott volna már a kis, majd felnövekvő rókakölyök kedves, szívet-lelket melengető történetével, kalandjaival, hiszen számtalan formában feldolgozták már ezt a kötetet. Most mégis javaslom, vegyék elő az új megjelenést is, olvassák-hallgassák meg ismét, egyedül vagy gyermekeikkel. Jó alkalom lesz erre a karácsonyi pihenő, az ünnepek csendje. A hiteles előadásról Gyabronka József gondoskodik számunkra.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés