Music of Scandinavia

Nida Judit
Különleges, ritka lemezt ajánlok ez alkalommal az Önök figyelmébe. Néhány évvel ezelőtt még, egy-két kivételtől eltekintve, csak nagy nehézségek árán lehetett a kevésbé ismert népek zenéjét beszerezni. Ezzel ellentétben ma, nagy örömünkre, alig tud választani az ember, akkora a kínálat. Az egyetlen gond az, hogy gyakran az eredeti népzenének hirdetett lemez csak köszönő viszonyban van az adott nemzetiség igazi, autentikus népzenéjével, s a témában kevéssé jártas hallgató – mint jómagam – csapdákba eshet. S hogy esetünkben lehet-e szó ilyen kellemetlenségről, azt döntsék el Önök, miután meghallgatták az ajánlott CD-t!
 
Mitől különleges ez a gyűjtemény? Tegye a kezét a szívére, Kedves Olvasó! Fel tud idézni legalább egy izlandi népdalt? Vagy van legalább elképzelése arról, milyen a hangzásviláguk? Nekem nem volt, így aztán nagy érdeklődéssel hallgattam a lemezt. Sarki fény – ez a címe, nem kell magyaráznunk, miért. Találunk rajta norvég, svéd, finn, izlandi és dán dallamokat egyaránt, országok-népek szerint csoportosítva.
 
Ha felkeltette érdeklődésüket az összeállítás, látogassanak el Zenei Könyvtárunkba, hiszen mi évek óta kiemelt feladatunknak tekintjük a környező, s távolabbi népek zenéjének gyűjtését, s igyekszünk megismertetni minden érdeklődőt ezekkel a produkciókkal.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés