Hobo Blues Band: Apák rock and rollja 30 éves jubileumi koncert

Tavaly volt 30 éves az 1978. április 18-án megalakult Hobo Blues Band. Az együttes, ami hobbizenekarnak indult, s röpke egy év alatt befutott. Profilja sokszor átalakult, de a bluesos, rockos, balladás irányzatot végig megtartották. A közép-európai bluest.

Apák rock and rollja

Milyen is az? Hobo (Földes László, a zenekar meghatározó egyénisége) szerint: "...a blues nemzetközi zenei forma, amit én olyan szövegi világgal töltöttem fel és olyanfajta előadásban vezetek elő, ami csak ebben a környezetben létezik. Mert egy angol bluest el lehet játszani Amerikában, ... a németek vagy a svédek általában a saját blues-aikat angol nyelven írják sokszor, de kevesen vállalják ..., hogy saját nyelvükön írjanak bluest. A mi esetünkben azért nemcsak erről van szó, hanem ezek a szövegek lefordíthatatlanok, egy másik világban nem érthetőek... Mi ide terveztük ezt a zenekart, Magyarországra." (Fekete Kálmán: Első magyar blues könyv, 105-106. o.)

Az elmúlt három évtized során a zenekar több mint 3000 koncertet adott, 22 albumuk jelent meg és közel harminc kiváló zenész fordult meg soraikban - a teljesség igénye nélkül pl.Tátrai Tibor, Závodi János, Solti János, Deák Bill Gyula, vagy a sajnálatosan korán eltávozott Fuchs László és Tomsits Rudolf. A jelenlegi felállás tíz éve működik: Hobo (ének), Fejér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszus), Nagy Szabolcs (billenytűk).

2008. szeptember 27-én, sok régi tag vendégszereplésével nagyszabású jubileumi koncertet adtak a Budapest Sportarénában, ennek a koncertnek a hallgatható terméke, s egyben óhatatlanul is az eltelt 30 év összefoglalása az "Apák rock and rollja" c. lemez. Érdemes meghallgatni, hiszen Hegedűs István szavaival élve: "30 év. A Hobo Blues Band muzsikáján generációk nőttek föl, divatok jöttek és mentek, rendszerek változtak. De - mint e több mint háromórás jubileumi koncert is bizonyította - a Rock maradt. A Rock megmaradt."

Nida Judit

Keresés

Hirdetés

Hirdetés