Bartos Csilla - Orlai Sándor:

Szászrégen és környéke - Útikalauz


Az Érdi Környezetvédő Egyesület által frissen kiadott könyvecskét kézbe véve az első reakcióm ez volt: milyen szép kiadvány! A behatóbb ismerkedés után pedig ez: ráadásul hiánypótló, tartalmas, jól használható kalauz!
 
A szerzők az első oldalon részletesen leírják céljaikat, elsődleges szempontként említve az őszinte bemutatást, melyet úgy értek el, hogy csak olyan információkat közöltek, amiket saját szemükkel láttak, fülükkel hallottak, vagy tapasztaltak. Ebből adódóan a műfaj számára oly fontos hitelesség, de egyben a személyesség érzése is végigvonul az egész köteten.
 
A szorosan vett feladatok – Szászrégen és környéke nevezetességeinek részletes bemutatása mellett – igen fontos ismeretterjesztő funkciója is van a kötetnek, hiszen testvérvárosunk története mellett külön fejezet foglalkozik a szászok múltjával, vagy a környék híres személyiségeivel. Otthon, kényelmes fotelunkban üldögélve is kellemes olvasmány. Az utazni éppen nem tudó érdeklődő kárpótlást kap a sok-sok (szinte a kötet felét kitevő!!!) kiváló színes és fekete-fehér kép nézegetése során. Aki bővebben szeretne a témával ismerkedni, segítségre lel irodalomjegyzék és honlapok felsorolásának formájában.


S aki ezek után kedvet kapott az utazáshoz, s e közben próbálja ki útikönyvünket, igen jól jár. Sok-sok praktikus információt talál benne: címeket, telefonszámokat, vendéglátóhelyek és szállások listáját, esetenként belépők összegét, szálláshelyek árát, sőt még egy túlélő magyar-román szótárt is. Korrekt mutatók, jelmagyarázatok teszik könnyeddé az eligazodást benne. A kötet funkciójához még alakja, mérete is jól igazodik, hiszen kényelmesen elfér akár egy női kézitáskában.
 
Összességében okosan, szeretettel összeállított, de ugyanakkor gyakorlatias és kifejezetten kulturált, szép kiállítású, értéket képviselő könyvecskét mondhatunk magunkénak általa!
 
Jó szívvel tanácsolom mindenkinek, hogy azért ne sajnálja, hanem olvassa, használja rongyosra! A szerzőknek pedig azt kívánom, hogy néhány év múlva újabb, naprakész információkkal kibővített kiadást kelljen majd szerkeszteniük, és az ehhez szükséges rengeteg új információt az első kiadás használói szállítsák nekik!

Nida Judit

A Szászrégen és környéke útikönyv beszerezhető a Környezetvédő Egyesület rendezvényein, valamint a Bíró András könyvesboltban.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés