Nagy Bandó András: Sosemvolt Toscana

Vasné Tóth Kornélia - Csuka Zoltán Városi Könyvtár

Nagy Bandó András tizenharmadik könyve a 2006-os ünnepi könyvhétre jelent meg. Az ismert humorista sokféle műfajban kipróbálta már írói tehetségét, de regényt még nem adott ki.
 
A cselekmény 2006. április 13-án kezdődik, és július 17-én fejeződik be, tehát napjainkban zajlanak az események, úgymond benne vagyunk a történetben. A regény főhőse Halász Bódog, ismert író. Halász megtudja, hogy előrehaladott hasnyálmirigy rákja van. Professzor barátja közli vele, hogy mindössze három hónapja van hátra, a rák e formája gyógyíthatatlan. A bajt tetézi, hogy Halász lánya, Dóra ekkor már terhessége hatodik hónapjában van, és rendkívül veszélyeztetett terhes. Bódog nem fedi föl előtte a bajt, mert tudja, hogy mindenféle trauma végzetes lehet, akár a magzat életébe is kerülhet. Halász hospice nővér barátnője, Lídia segít megszülni az ötletet: erre a három hónapra Firenzébe, pontosabban Toscanába utazik, ahol az egyik könyvkiadó meghívásának eleget téve az ott tartózkodásért cserébe egy kisregényt kell megírnia, éppúgy, mint az Európa több más országából érkező íróknak.
 
A 66 éves Halász képes szembenézni a halállal… Tanyasi, majd falusi emberként nevelkedett, ahol a halálra készülődés az élet velejárója volt. Ugyanakkor megvallja Lídiának, hogy fél is a haláltól, és ha nem az unokája életéért aggódna, képes lenne öngyilkosságra.
 
Halász visszavonul a lakásába, és Lídia segédletével onnan jár sugárkezelésre, ott kapja meg a szükséges kemoterápiát is. Megkezdődik a versenyfutás élet és halál között.
 
Halász, bár soha nem járt Toscanában, a lakásából ír szebbnél szebb leveleket Firenzéről, Sienáról, a toszkán tájról és az etruszkokról.
 
Dóra férjével, Zoltánnal egy tanyán él. A tanyát egykoron Halász szülei építették, Dóráék szerencséje, hogy fölfedezték az egykori Halász-tanya eladásáról szóló hirdetést. Az életük tehát a nagyszüleik egykori házában játszódik.
 
A történet, főként Halász emlékezéseinek, múltidézéseinek köszönhetően 140 évre, 1866-ig nyúlik vissza, miközben a mostani történések 2006-ban játszódnak. Ez különös varázst és hangulatot ad az egész regénynek, az olvasó benne él az időben. A regény július 17-ig, Halász haláláig, és az unokája megszületéséig tart.
 
Egy egész családregény rajzolódik ki, úgy, hogy közben különlegesen szép részek mutatják be Halász egy-egy kapcsolatát, például egy válltól lefelé megbénult 28 éves nőt, Viktóriát, meg a 84 éves Nándor és 82 éves Blanka sírig tartó szerelmi történetét, elmondhatatlanul szép életképekkel.
 
A „Sosemvolt Toscana” az élet és a halál regénye, halandóságunk tükrözője, egy főhős és sok mellékszereplő életén keresztül. Nem keserves haldoklást mutat be, hanem felemelő búcsúzást, mely egy új élet érkezéséig tart.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés