Rakovszky Zsuzsa - G. Kristóf Éva: Füvészkönyv gyerekeknek

Az ismeretlen ismerős

Szépen illusztrált mesés füvészkönyvet mutatott be december első péntekén a gyermekkönyvtárban a két szerző: az érdi illusztrátor, G. Kristóf Éva, aki fiatal nagyiként maga tanult meg rajzolni, s ma már a rangosabb kiállításokon is gyakran szerepel és soproni költőnő barátnője, Rakovszky Zsuzsa.

„Segítsetek!- kérte az erdőtündér. - A kis tárnics nem tud elaludni!” Máris felkerekedik a csíkos bogár a mandolinnal, a katica a fuvolával és a tücsök a hegedűjével. Az altatódalt a zenemanó karmester vezényli átszellemülten, míg álomra nem szenderedik a kékszemű tárnics.” A villanásszerű történet alatt a mesében szereplő növényről egy kedves költemény áll. A hátteret hozzá a teljes oldalon is felsejlő növény rajza adja. Az átellenes lapon pedig a vers főszereplőjét látjuk manós, tündéres változatban és eredeti szépségében egyaránt.
„Kincs ez a könyv” – mondták, akik belelapoztak. Egyetért evvel maga a költőnő, Rakovszky Zsuzsa is, akinek a magyar irodalmi élet jeles tagjaként odaítélték a sok elismerés után az Aegon Művészeti Díjat is az idén. Zsuzsa ugyanis azért gondolt egy gyermekeknek szóló, a mese képzeletvilágába öltöztetett füvészkönyvre, ami segítségével a természetben is fel lehet ismernie a gyereknek a történetben szereplő, baráttá lett növényt, mert őt is lenyűgözte gyermekkorában egy angol nyelvű mesés botanikuskönyv.
Hogy is születtek a történetek? Az összegyűlt gyerekeknek és őket kísérő szülőknek G. Kristóf Éva elújságolta, hogy Léda unokája segítségével, aki maga is ott ült a könyvet bemutatókkal együtt, épp a nagyi ölben. Ő volt az, aki a „vezetőbíró” volt otthon: melyik növényhez írt mese mennyire tetszik, és melyik a kedvenc. A megalkotott történetből a költőnő ihletet merítve például kutyasétáltatlás, úszás közben megalkotta a könnyen megtanulható, gyermekhez és felnőttekhez egyaránt szóló költeményt. Éva pedig illusztrálta. Akkor csöppent bele ebbe az új világba – mesélte -, amikor fiatal nagyiként tanítvánnyá lett egy neves művészeti körben – most egy három éves művészeti képzésre sikerült felvételt nyernie!
A könyvbemutató végén a könyvtárosok átadták az igazgatónő közreműködésével azt a rengeteg jutalmat, amit a szorgalmas gyermekek megérdemeltek, akár a Jonatán könyvmolyképzőn vettek részt, akár a Ki vagyok én? internetes játékban, vagy az idei rajzpályázaton, vagy a Tudod a választ? könyvtári játékban. Üres kézzel senki nem mehetett el: a puttyonyból mindenki húzhatott magának egy zsákbamacskát… Egyedül csak azt hiányolták, hogy nem vihettek haza azonnal egy füvészkönyvet.

A soproni Artemisz kiadótól megrendelt könyv egy példányára tíz százalék kedvezmény van, legalább tíz darab megrendelése esetén pedig 25%.

Bodrog Beáta

Keresés

Hirdetés

Hirdetés