Gyurkó János: Árpád-kori templomok

a Kárpát-medencében


Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében címmel 2006-ban jelent meg a fiatalon, 44 évesen elhunyt Gyurkó János könyve. Az eredetileg doktori disszertációként elkészült kötetet Buzás Gergely lektori gondozásában az Érdi Környezetvédő Egyesület adta ki.
 
A fotókkal gazdagon illusztrált könyvet szakemberek és egyszerű érdeklődők is haszonnal forgathatják. Az utóbbiak a szöveges rész és a képek alapján idézhetik föl utazásaik, kirándulásaik emlékeit és tűzhetnek ki új úticélokat.
 
Az építész-történész-régész szakemberek pedig a vizsgálat eszközeként használt peremlyukkártyák alapján készült táblázatok adatait elemezhetik, vizsgálhatják.
 
A könyvben találkozhatunk azokkal az általában elég rossz állapotban lévő templomokkal, melyek az Árpád-kor kevés, az idők viharait túlélő építészeti emlékei közé tartoznak. Természetesen nemcsak a mai Magyarország, de az elcsatolt területek több mint 1000 egyházi emlékét elemzi a művészettörténész-építész kutató.
 
A hajdani országgyűlési képviselőnek, az Antall-kormány környezetvédelmi miniszterének az 1986-ban doktori értekezésként elkészült mű közzétételére nem volt módja és ideje, de kutatásait folytatta, adatbázisát bővítette.
 
A tudományos értékek közzétételével az építész és műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek és a magyarság építészeti értékei iránt érdeklődő kívülállók számára is érdekes kötet a 10 éve elhunyt Gyurkó János emléke előtt tiszteleg.
 
A könyv megtalálható a Csuka Zoltán Városi Könyvtár gyűjteményében.
 
Bazsóné Megyes Klára

A cd megrendelhető:



A Környezetvédő Egyesület Érd e-mail címén: avarosvedo@freemail.hu


Keresés

Hirdetés

Hirdetés