Sivatagi Show

Nida Judit

Az őszi köd, szürkeség és a téli hideg ellensúlyozására ajánlom Önöknek az idők folyamán a klasszikusok sorába emelkedett tulajdonképpeni természetfilmet, a SIVATAGI SHOW-t.
 
A film a 80-as évek egyik legmulattatóbb slágere volt. Sokat elárul róla már eredeti címének szó szerinti fordítása is: Az állatok szép emberek. A közöttünk lévő, tulajdonságokban, viselkedési formákban megmutatkozó hasonlóságok bemutatása a film egyik, nem titkolt célja. Gondoljunk csak arra a sokak által ismert jelentre, amikor az állatok az erjedt zöldségektől és gyümölcsöktől becsípnek, s egészen hasonlatossá válnak hozzánk, emberekhez.
 
A film alkotója Jamie Uys, az afrikai filmgyártás talán legérdekesebb alakja. Az alkotója kifejezés jelen esetben nem csak szófordulat, hiszen a rendezésen kívül ő látta el a film forgatókönyvírója, operatőre, producere és vágója szerepet is. Sajátos látásmódjának bizonyítéka ez a film, más alkotásaival - pl. Az istenek a fejükre estek vagy a Hóbortos népség - egyetemben. Afrika állatvilágának bemutatása mellett megismertet bennünket egy különleges népcsoport, a busmanok életének apró epizódjaival is.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés