Pirosszka

Nida Judit

A 2006-os év egyik legkülönlegesebb filmjét ajánlom Önöknek, ami nem csupán a Piroska és a farkas című történet egyik legújabb, hagyományos elvű feldolgozása, bár a szereplők – legalábbis nevükben – többé-kevésbé ugyanazok.
 
Az alkotók az ismert tündérmesét jó alaposan kiforgatták önmagából, s harsány komédia formájában tárták fel a legenda mögött rejtőző bűntény „igaz” történetét. Tették mindezt számítógépes animáció segítségével.
 
Merész szellemesség és sziporkázó ötletesség jellemzi őket, név szerint Cory és Todd Edwardsot és Tony Leechet. Például Piroska (illetve PiRosszka) figurájának leírása: „Foglalkozására nézve áru kihordó, aki édességeket és süteményeket szállít ki. A vád ellene, hogy feltételezett sütemény tolvaj. Utoljára egy piros kámzsás köpenyben látták, egy kosár édes-vajas süteménnyel, távoli helyekről álmodozva”
 
A szereposztás brilliáns: Anne Hathaway, Glenn Close és Jim Belushi adják hangjukat a legfőbb szereplőknek.
 
A mű egy vadonatúj cég, a Kanbar Animation Studio első filmje, melynek célja, hogy magas színvonalúan kreatív, sztoriközpontú, számítógépen előállított családi filmeket készítsen.
 
Zenéjét 15 eredeti pop, rock és soul dallam alkotja. A dalok egy része a forgatókönyv írása során, akusztikus gitáron született, szoros kapcsolatban a dialógussal.
 
Elvileg korhatár nélkül megtekinthető, de azt hiszem, nem a legkisebbek fognak a legjobban szórakozni rajta.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés