Kelly hősei

Nida Judit

II. világháború, a normandiai partraszállás után, Franciaország, kalandok és sok-sok nevetés. Ezek jellemzik a háborús klasszikusok sorozatban megjelent KELLY HŐSEI-t.
 
Az amerikai hadsereg katonái, vagyis Kelly (Clint Eastwood) szakasza egy 16 millió dollár értékű aranyrúd-készlet megszerzéséért harcolnak. Egy baj van csak, a rudak a német vonalakon túl vannak. Szerencsére Kelly mellett áll az őrmester (Bazi Joe-Telly Savalas), és a tankparancsnok (Csodabogár-Donald Sutherland), no és persze társaik.
 
A film azért válhatott olyan népszerűvé, mert az akkoriban (1970) megszokottól egészen más képet mutatott a háborúról. Addig az amerikai és a szovjet filmek a hősiességet, az egyenes jellemet, a kifogástalan harci morálú és képzettségű katona szerepét hangsúlyozták. Ráadásul filmünk tökéletes képet festett a korabeli amerikai hadseregről: egyes tisztek kizárólagos meggazdagodni vágyásáról, a németeknél gyengébb fegyverzetről, s arról, hogy a légierő bizony olykor saját csapatait bombázta.
 
Igen, a Kelly hőseiben senki sem volt hősies vagy egyenes jellemű, az egész társaság inkább egy szakasz bűnözőre emlékeztetett. S mégis, éppen az életszagú jellemábrázolás a film egyik erőssége. Eastwood a szokásos cool figura, Savalas állandóan ideges (csak nincs nyalókája), de a legnagyszerűbb talán Sutherland, mint a technikai zseni, a pozitív sugárzásokban erősen hívő tankparancsnok.
 
Megunhatatlan remekmű napjainkban is!

Keresés

Hirdetés

Hirdetés