Kelly hősei

Nida Judit

II. világháború, a normandiai partraszállás után, Franciaország, kalandok és sok-sok nevetés. Ezek jellemzik a háborús klasszikusok sorozatban megjelent KELLY HŐSEI-t.
 
Az amerikai hadsereg katonái, vagyis Kelly (Clint Eastwood) szakasza egy 16 millió dollár értékű aranyrúd-készlet megszerzéséért harcolnak. Egy baj van csak, a rudak a német vonalakon túl vannak. Szerencsére Kelly mellett áll az őrmester (Bazi Joe-Telly Savalas), és a tankparancsnok (Csodabogár-Donald Sutherland), no és persze társaik.
 
A film azért válhatott olyan népszerűvé, mert az akkoriban (1970) megszokottól egészen más képet mutatott a háborúról. Addig az amerikai és a szovjet filmek a hősiességet, az egyenes jellemet, a kifogástalan harci morálú és képzettségű katona szerepét hangsúlyozták. Ráadásul filmünk tökéletes képet festett a korabeli amerikai hadseregről: egyes tisztek kizárólagos meggazdagodni vágyásáról, a németeknél gyengébb fegyverzetről, s arról, hogy a légierő bizony olykor saját csapatait bombázta.
 
Igen, a Kelly hőseiben senki sem volt hősies vagy egyenes jellemű, az egész társaság inkább egy szakasz bűnözőre emlékeztetett. S mégis, éppen az életszagú jellemábrázolás a film egyik erőssége. Eastwood a szokásos cool figura, Savalas állandóan ideges (csak nincs nyalókája), de a legnagyszerűbb talán Sutherland, mint a technikai zseni, a pozitív sugárzásokban erősen hívő tankparancsnok.
 
Megunhatatlan remekmű napjainkban is!

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Időjárás

Apróhirdetések

Kristálykoponya ásványékszer üzlet és webáruház. Ásvány karkötők, ásvány nyakláncok, marokkövek, nyersásványok, kristálykoponyá ...
Pedagógusi diplomával és gyakorlattal, irodavezetői végzettséggel, saját autóval keresem munkalehetőségeimet. Esti, hétvégi idősza ...