Irodalmi feldolgozások

Nida Judit

Egy könyvtár létének nincs értelme könyvek nélkül, és ez a megállapítás igaz az elsősorban zeneműveket, filmeket kínáló Zenei Könyvtárra is. Sok egyéb ponttól eltekintve abban a vonatkozásban is kapcsolódunk a Gutenberg galaxishoz, hogy szép számú irodalmi mű alapján készült filmet összegyűjtöttunk idáig is, s tenni fogjuk ezt a jövőben is, kiemelt célunkként.
 
Külön csoportot alkotnak az irodalmi feldolgozások között az iskolai kötelező olvasmányokat képre vivő filmek. S bár a pedagógusokkal és az irodalomszerető civilekkel egyetértve valljuk, hogy ezeket az értékálló műveket mindenképpen el kell olvasni a hagyományos könyv formában, hiszen az az eredeti és az igazi megjelenésük, azért komoly létjogosultságuk van a filmeknek is. Feleleveníthetik, színesebbé, esetleg érthetőbbé tehetik az olvasottakat, és bizony sokszor segítik ki az időzavarba került feledékeny diákokat. Nem pótolják az olvasást, de okosan használva felerősíthetik az irodalmi élményt!
 
Nem utolsó szempont természetesen az sem, hogy vannak olyanok társaink, akik csak ebben a formában képesek megismerkedni pl. Bornemissza Gergely kalandjaival, s úgy gondolom, szórakozásnak sem utolsók ezek a gyakran igen tehetséges rendező és szereplő gárda segítségével megvalósított alkotások.
 
Külön figyelmükbe ajánlom a napjainkban megjelenő Magyar Filmek Gyűjteményét, melyben sok-sok napjainkra már klasszikussá vált könyvfeldolgozással találkozhatunk, s mely az eredeti kép- és hangnegatívok digitalizálásával készülnek, extra anyagokkal (pl. interjúk) kiegészítve.
 
Néhány cím az értékes irodalmi műveket feldolgozó, állományunkban megtalálható filmekből:

Keresés

Hirdetés

Hirdetés