Fehér tenyér - magyar film

Nida Judit

„Nem akarok győzni, de utálok veszíteni!”
 
Magyarország, a hetvenes évek végén. A tíz éves tehetséges Dongót szülei és brutális módszereiről elhíresült edzője élsportoló tornásznak szánják. Ez az élete, teste pedig tele van az edző fegyelmezési elveihez „szükséges” kék-zöld foltokkal. Tizenhat éves korában megszökik egy orosz vándorcirkusszal, amikor azok beugrónak hívják. A történet sok évvel később, Kanadában folytatódik, ahol Dongó már edzőként dolgozik egy modernül felszerelt edzőközpontban. 16-18 év körüli tornászok tanítását bízzák rá. Nagy problémája, hogy hogyan lehet testi fenyítés nélkül motiválnia tanítványait, s köztük a legtehetségesebbet, Oriont. Végül rálel a megfelelő módszerre, ő maga lesz a fiú ellenfele.
 
A film érdekességei, hogy Hajdu Szabolcs rendező-forgatókönyvíró a főszereplőt saját testvéréről mintázta, s a filmben a felnőtt Dongót is ő, Hajdu Zoltán Miklós alakítja. A másik főszereplő Kyle Shewfelt kanadai tornász olimpiai bajnok, aki mint a filmben, az életben úgyszintén Hajdu Zoltán tanítványa.
 
A történet összes tornászát, kicsiket és nagyobbakat egyaránt valódi élsportolók játsszák.
 
A film 2006-ban szinte minden begyűjthető díjat megszerzett: a Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rendező, a legjobb operatőr, a legjobb producer díját, megkapta az Arany Olló díjat, a külföldi kritikusok díját, és ami talán a legtöbbet mond a civilek számára, a közönségdíjat is. A Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte, és országunkat képviselve részt vesz a következő Oscar-díjért folytatott küzdelemben is.

Keresés

Hirdetés

Hirdetés