A Katona József Színház előadásai DVD-n

A színházrajongókat, a magyartanárokat és a középiskolásokat célozza meg a Budapestfilm azzal az új sorozattal, amellyel a Katona József Színház régi és újabb előadásait adja kezünkbe DVD formájában.

A Katona József színház társulata

Megnézhetjük kényelmes fotelunkból magát az előadást, aztán az extrák keretében betekintést nyerhetünk a színházi munka részleteibe, láthatunk a darabokat értelmező kisfilmeket, beszélgetéseket, audiokommentárokat és a popup ablakokban megjelenő "tudásmorzsákat". Igaz, ezeknek a csatolt kiegészítőknek a színvonala nem mindig egyenletes, hiszen egyrészről kiemelkedően színvonalas pl. A talizmán lemezén elhangzó kommentár Fenyő D. György magyar szakos középiskolai tanár tolmácsolásában, másrészről viszont olykor csodálkozik a néző, miért magyaráznak egyes fogalmakat a "tudásmorzsákban", másokat pedig miért nem. Ezzel együtt összehasonlíthatatlanul többet nyerhetünk az extrák végigböngészésével, mint amennyit bosszankodhatunk.

S hogy tényleg a középiskolások az egyik célcsoport, mi sem bizonyítja jobban, hogy a filmek egy része (Három nővér, Tartuffe, stb.) kötelező olvasmány is. Reméljük, a diákok nem az eredeti művek elolvasása helyett, hanem azt kiegészítve nézik majd meg őket.

Természetesen a sorozat azokhoz is szól, akik csupán egy korábbi színházi élményt szeretnének feleleveníteni. Saját és munkatársaim tapasztalata alapján ígérhetem, nem szállt el az előadások felett az idő, ugyanúgy élvezhetőek, mint akár 10-20 évvel ezelőtt, s ismét bebizonyosodik, hogy a Katona méltán az, ami. A színházi gondolkodás érett, jó példája, a nívótlan mulattatás elterjedésének korában a minőségi szórakoztatás élenjárója.

Jó, hogy újra láthatjuk régi kedvenceinket, s minden nehézségünk ellenére talán még a nézők "színházba visszaszoktatásának" is jó szolgálatot tehet a sorozat.

A sorozatból a Zenei Könyvtárban megtalálható darabok:

- Csirkefej (1986-os előadás)

- Übü király (1989-ből)

- Platonov (1991-ből)

- Gogol: A Revizor (1994-ből)

- Három nővér (1994-ből)

- Tartuffe (2004-ből)

- A talizmán (2005-ből)

Nida Judit

Keresés

Hirdetés

Hirdetés