Cirque du Soleil : Corteo (Ünnepi menet)

Nida Judit könyvtáros
A Cirque du Soleil egyik különleges produkciójának DVD-n megjelent változatát ajánlom az Önök figyelmébe ezúttal.
 
S hogy mi is ez a cirkusz? Nos, a Cirque du Soleil (francia kifejezés, a jelentése: A Nap Cirkusza) egy montreali székhelyű intézmény, melyet az tesz egyedülállóvá, hogy nem folyamodik állatszámokhoz, viszont nagyban támaszkodik mozgásművészek és akrobaták munkájára. 1984-ben Guy Laliberté és Daniel Gauthier alapította, és több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat. Zenéi semmiben sem hasonlítanak a hagyományos cirkuszban megszokott dallamvilághoz. A világzene, a tangó, az experimentális zene, a new age, a new wave vagy a pop-rock elemei egyaránt megtalálhatóak a René Dupéré és Benoit Jutras komponálta dallamokban.
 
A csodálatra méltó precizitással és fantáziával felépített színpadokon zajló produkciókat a színpompás kosztümök, a gyorsan pergő számok, az ugródeszkán, trapézon és bungee kötélen dolgozó akrobaták, valamint mulatságos bohócok teszik változatossá.
 
Hogy a cirkusz és az előadások méreteit felmérhessük, néhány számadat: minden egyes előadásukhoz szükséges: A cirkusz magyar vonatkozásai: René Dupéré Allegria című dalára (egyik összeállításuk címe is) írt magyar szöveget Geszti Péter, melyet Oláh Ibolya adott elő Magyarország címmel. Az előadások egyik magyar sztárja Hajdú Miklós Zoltán, az egykori válogatott tornász, róla szól az ezen a fórumon már bemutatott Fehér tenyér c. film. Az előadások résztvevője még pl. Supola Zoltán sokszoros magyar válogatott, Európa-bajnok, világbajnoki helyezett tornász, Lengyel Imre Európa- és világbajnokságon helyezett, magyar országos műugróbajnok vagy Jobbágy Zoltán akrobata.
 
Filmünkön bemutatott előadásuk, a Corteo grandiózus fesztivál, ünnepi parádé, amelyet egy bohóc képzel el. Komikus és tragikus, varázslatosan tökéletes és bájosan tökéletlen ez a karnevál. A bohóc elénk tárja minden erejét, törékenységét, bölcsességét és kedvességét, hogy megmutassa a mindannyiunkban ott rejtőző emberséget.
 
Mindenkinek ajánlom a filmet, nem csak a cirkuszművészetet kedvelőknek!

Keresés

Hirdetés

Hirdetés