Szent Walburga szobra


Érd Ófaluban, a hajdani kastély támfala előtt csodálhatjuk meg Szent Walburga szobrát, amelyet Illésházy János állíttatott 1789 körül.
 
Szent Walburga Kr. u. 710 körül született Angliai Richard leányaként, s a winburni apácakolostorban nevelkedett Szent Liobával együtt. A legenda szerint imádsággal képes volt a háborgó tenger lecsendesítésére, s mikor Heidenheimbe érkezett, a kolostort isteni fény ragyogta be. Meggyógyította a várúr leányát és nem támadták meg a kutyák, miközbe áthaladt a felvonóhídon.
 
Szent Walburga a parasztok, földművesek védőszentje. Segítségét kérik a bő termés érdekében és a háziállatok gyarapodásához, kutyaharapás és veszettség ellen.
 
A Szent művészi ábrázolása változatos, de Magyarországon elég ritkának mondható. Az érdi Szent Walburga szobor beállítása nem esetleges, az apátnő tekintete a Szent Mihály templom felé irányul. Ruhája korábban mélykék volt, melyre a megkopott szobor felületének már csak kevés részlete utal. A szobor feje a II. világháborúban megsérült, kezei letörtek. A szobor helyreállítására 1999-ben került sor, majd ugyanezen év szeptemberében visszakerült eredeti helyére. Felújítását, kiegészítését Fekete Attila, a Képzőművészeti Főiskola kőszobrász restaurátor hallgatója végezte el Szabó Péter főiskolai adjunktus irányításával. Letört kezét újramintázták, mely ismét a rá jellemző olajos üvegcsét tartja. Sírjából ugyanis csodatevő olaj szivárgását észlelték.

Forrás:

Érdi Krónika II. bővített kiadás
(2004), Szerk.: Dr. Kubassek János, Érd. pp. 173-174.
Tarnay Tünde - Kovács Sándor - Érd történeti emlékei (2000) Érd  pp. 10-11.


Keresés

Hirdetés

Hirdetés