Barokk kőkeresztekKőkereszt Érden a Kinga u. 1. sz. előtt

Az Érdre vonatkozó műemléki nyilvántartásban mindössze egy barokk kőkereszt szerepel. E jegyzékben lévő, volutás oszlopon álló kőből faragott kőkereszt Érden a Kinga u. 1. sz. előtt látható. 1789-ben lett felállítva a szintén műemléki értéket képviselő „gyormai” Fehérkereszttel, Illésházy János kegyúr által. A műemlékként számontartott  Kinga u. 1.sz. előtti kereszt elhelyezése másodlagosnak tekinthető. Eredetileg Érd-Ófaluban a templom vagy a kastély közelében lehetett, de az 1838-as nagy jeges árvíz kárt tehetett benne, így a Batthyany Fülöp nevéhez fűződő új városrész kiépülésével áthelyezték és felújították, amelyet az átvésett 1843-as évszám jelez. A II. világháborúban a korpusz megsérült, majd az 1980-as évek elején eltűnt.
A barokk kőkeresztet 1997-ben újította fel a városvezetés megbízásából Módy Péter okl. kőszobrász-restaurátor régi fényképek és analógiák alapján. A letisztított, kiegészített és megszilárdított kőkeresztet Hajdú Ferenc plébános áldotta meg. A műemlék környezetének kertészeti rendezése napjainkra már elkészült.
 
A kőkereszt mellett régebben egy harangláb is volt, továbbá egy szentkép, amelynél megálltak imádkozni búcsújárás idején.
 
A „gyormai” keresztet vagy „Fehérkeresztet” a Mély úton (feltételezett limes) felfelé haladva, majd a Százhalombatta felé kanyarodva dűlő úton találjuk meg, amelyet a város a Millennium évében állíttatott helyre.
 
Illésházy János
akkor állította, amikor a fia Ferenc tízévesen meghalt, 1789-ben. A búzaszentelésre április 25-én Szent Márk napján a keresztnél került sor. Bár ez a kereszt nem védett, mégis műemléki értéket képvisel.

Forrás:

Érdi Krónika II. bővített kiadás
(2004), Szerk.: Dr. Kubassek János, Érd. pp. 174-175.
Tarnay Tünde - Kovács Sándor - Érd történeti emlékei (2000) Érd  21. oldal

Keresés

Hirdetés

Hirdetés