Csatorna házi bekötés ... tudományosan vagy egyszerűen?

Létrehozás: 2012. szeptember 1. 12:00 , szsolt
Nem okoz fejtörést a csatorna házi bekötés? Akkor ezt nem Önnek szántam: csatorna házi bekötés tervező és vállalkozó kiválasztás, gondosan, praktikusan, megrendelői szemmel.
Kertvárosban, családi házban lakók számára egy-egy konkrét műszaki szerelési, építési, karbantartási feladatra megfelelő szakember bevonására még a legrátermettebb büszke szakik is olykor rákényszerülnek. Hiszen a tetőjavítástól a csap tömítésekig, netán dugulás elhárításig (ez pl. leggyakrabban csak másokkal fordul elő) évente többször előfordulhat ilyen kihívás a legjobb házban is, amiben nem szégyen profi támogatást igénybe venni. Ki is alakul valamiféle gyakorlat a megfelelő szakember megkeresésére, s tipikus a bevált szakemberekkel a jó kapcsolat ápolása. Ezek miatt aztán nem hiszem, hogy a házi bekötéssel lényegesen másként kell cselekedni.

Tudományosan
I. Tájékozódom, információt szerzek az elérhető forrásokból:
ismerős szakember, szomszéd, újság, internet (www.erdicsatornazas.hu), stb…
II. Rövid listát állítok össze a szóba jöhető vállalkozókról e szempontok szerint:
legyen ellenőrizhető helyi referenciája mint megbízható szakember, azaz először a bevált szakember kapcsolataim körében kérdezősködök, aztán az ismerős épületgépész, víz-gáz szerelők körében, végül megbízható ismerősöm ajánlásait kérem. Természetesen figyelembe véve az érvényes akkreditációval rendelkezőket: http://erdicsatornazas.hu/a-beruhazo-tarsulas-altal-akkreditalt-tervezok-listaja
III. Legalább 2, inkább 3 ajánlatot bekérek a rangsorom elejéről, akikről úgy vélem, bármelyikük képes a munka jó elvégzésére. Az ajánlatkérés vonatkozhat csak a tervezésre, vagy tervezésre és kivitelezésre együtt. Elsőlépésként az ajánlatokat rangsorolom néhány szempont szerint, a számomra legfontosabbak alapján:
1. legyen korrekt jó minőségű, áttekinthető, komplett az írásos, személyesen aláírt ajánlat
2. legyen szerződés, számla és garancia képes
3. ha kompletten anyaggal és díjazással együtt vállal, különösen ha bonyolultabb műszaki megoldás a kihívás, pl. átemelőre van szükség, akkor legyen megfelelő kapcsolata a beszállítókkal.
4. legyen érdi lakos, illetve a vállalkozása legyen helyben hosszabb ideje bejegyezve, remélhetőleg itt is marad.
x.  ... ja igen, és az ÁR. A bekötés költségeinek részletekben fizetését vagy finanszírozás igénybevételi lehetőségét is figyelembe kell venni. Van aki még nem kezdte el az előtakarékoskodást?
IV. Megterveztetem a kiválasztott vállalkozóval.
Ha csak tervezést rendeltem meg, a terv alapján pontos kivitelezési ajánlato(ka)t kérek.
V. A rákötési engedély birtokában kiviteleztetem (fiaimmal lehet, hogy részt vállalok a földmunkákban, ha a vállalkozóval erről meg tudok egyezni, ez is lehet szempont a döntésemnél).

Egyszerűen
Kérdezze meg ismerős, megbízható szakemberét, ajánlja magát vagy ismerősét. Akiről gyakran az derül ki, nincs messzebb, legfeljebb pár utcányira! Aztán még választhatunk a komolyan hirdetők közül, ha az ajánlottal nem könnyű és egyszerű szót érteni.

További ár és kockázat csökkentési lehetőség a csoportok szervezése, jól kitalált együttműködési modellben, ami persze szintén kihívás. No ez engem érdekel, be szívesen látnék erre jó példát!

Amint a bevezetőben elmegettem, miért kellene másképp a jó megfejtést találni a csatorna házi bekötésnél, mint bármely más hasonló nehézségű szakmunkánál?

Sok sikert kívánok a legjobb választáshoz magunknak!

Süle Zsolt

Hozzászólás írásához jelentkezzen be!

Legfrissebbek a témában

További oldalak

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Aktuális programok

Időjárás

Apróhirdetések

Eladó az érdi piacon jelenleg is üzemelő fix telepítésű, jó forgalmú büfékocsi bérleti joga, akár teljes berendezéssel is/ hütő. ...