Érden idén is szárnyal a használt lakások piaca – jobban, mint az országos átlag

Létrehozás: 2018. október 18. 14:37 , Utolsó módosítás: 2018. október 20. 11:22 , ÉrdCenter
A hazai lakáspiac egyik legforróbb témája jelenleg, hogy mi várható a kedvezményes áfakulcs kivezetése után. A szakértők javaslata szerint a piac kezét 2019 után sem szabad elengedni és megfelelő eszközökkel kell támogatni a további virágzását – a jelenlegi helyzethez képest még több módon.

Nyolc pont a lakáspiac fenntarthatóságáért

Az ÉVOSZ ennek megvalósítását a CSOK újabb körös módosításában, a kedvezmény felújításokra történő kiterjesztésében, a kedvező kamatozású lakáshitelekben és a fiataloknak szóló házépítési programban látja. A javaslatcsomag jelenleg elfogadásra vár, ami érthető, hiszen alaposan végig kell gondolni, hogy az egyes pontok közül melyik és hogyan valósítható meg – és szem előtt kell tartani, hogy a finanszírozást piaci alapon kell megoldani.
 
Ha a piac nem talál támogatásra, akkor egy jelenleg 20 millió forintért kínált új építésű lakás áfája 1 millió forintról 5,4 millió forintra ugorhat – aminek legalább egy része beépül az eladásra kínált ingatlan árába. Akárhogyan is, a hírek hatására egyes kivitelezők úgy döntöttek, hogy inkább elhalasztják a kivitelezést – vagy eltolják az értékesítés időpontját.
 
A lakáspiaci szereplőknek azért is fontos kérdés, hogy a felsoroltak közül mi valósul meg, mert az 5%-os adókulcs hirtelen megugrása valószínűleg nemcsak az új, hanem a használt ingatlanok szegmensére is hatással lesz.

Kettétört az agglomeráció déli részének képe

Bár sokan az újlakásokat érintő változásokra fókuszálnak, ez nem jelenti azt, hogy a használt társaik szegmense békésen pihen. Épp ellenkezőleg, az itt tapasztalható átlagos négyzetméterenkénti árak továbbra is emelkednek: országos szinten idén január és szeptember között mintegy 11%-kal bővültek az átlagárak.
 
Ehhez azonban meglehetősen nagy területi szórás tartozik és a kettéosztottság nemcsak az egyes régiók között, hanem azokon belül is megmutatkozik. Mindez kiválóan tükrözi a fővárosi agglomeráció egyes településeinek népszerűségét is, illetve azt, hogy hol érte el a drágulás azt a határt, amit az érdeklődők már nem tudnak vagy nem akarnak megfizetni.


Az átlagos ingatlanárak változása Érden és néhány környező településen 2018. január és szeptember között

Ez a tendencia mutatkozik meg többek között bizonyos déli fekvésű, fővároshoz közeli településen. Idén az első három negyedévben Törökbálinton 7%-kal, Budaörsön 2%-kal estek vissza az átlagos négyzetméterenkénti árak, ezzel párhuzamosan alig néhány kilométerre Szigetszentmiklóson, Diósdon és Dunaharasztin 7-14%-kal, Érden pedig országos viszonylatban kiemelkedő mértékben, 23%-kal drágultak az átlagos ingatlanárak.

A 300 ezer forintos négyzetméterár csak a középmezőnyre elég

Mivel a piaci szereplők számára a százalékoknál fontosabbak a változások mögött megbújó átlagárak, ezért a konkrét számok mögé is bepillantunk. Mindezt a környék egyik legkeresettebb ingatlantípusára, azaz a családi házakra vonatkozóan tesszük.


A családi házak átlagárai Érden és néhány környező településen (2018. szeptemberi adatok alapján)

A kiemelt területek közötti rangsor legkedvezőbb végén Szigetszentmiklós áll 280 ezer Ft/m2 átlagárakkal, a középmezőnyt pedig a Törökbálinton és Érden meghirdetett családi házak képviselik 300 ezer forintot átlépő átlagos négyzetméterenkénti áraikkal.
 
Igaz, hogy a környéken mutatkozó középmezőny is lekörözi az országos átlagot (és több megyeszékhelyet), de a lista éllovasainak számító Budaörsön és Diósdon ennél is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a vevőknek – mert itt a családi házak egy négyzetméteréért átlagosan 431 és 438 ezer forintot kérnek.
 
Forrás: ingatlannet.hu


Hozzászólás írásához jelentkezzen be!

Legfrissebbek a témában

További oldalak

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Időjárás