Érden idén is szárnyal a használt lakások piaca – jobban, mint az országos átlag

Létrehozás: 2018. október 18. 14:37 , Utolsó módosítás: 2018. október 20. 11:22 , ÉrdCenter
A hazai lakáspiac egyik legforróbb témája jelenleg, hogy mi várható a kedvezményes áfakulcs kivezetése után. A szakértők javaslata szerint a piac kezét 2019 után sem szabad elengedni és megfelelő eszközökkel kell támogatni a további virágzását – a jelenlegi helyzethez képest még több módon.

Nyolc pont a lakáspiac fenntarthatóságáért

Az ÉVOSZ ennek megvalósítását a CSOK újabb körös módosításában, a kedvezmény felújításokra történő kiterjesztésében, a kedvező kamatozású lakáshitelekben és a fiataloknak szóló házépítési programban látja. A javaslatcsomag jelenleg elfogadásra vár, ami érthető, hiszen alaposan végig kell gondolni, hogy az egyes pontok közül melyik és hogyan valósítható meg – és szem előtt kell tartani, hogy a finanszírozást piaci alapon kell megoldani.
 
Ha a piac nem talál támogatásra, akkor egy jelenleg 20 millió forintért kínált új építésű lakás áfája 1 millió forintról 5,4 millió forintra ugorhat – aminek legalább egy része beépül az eladásra kínált ingatlan árába. Akárhogyan is, a hírek hatására egyes kivitelezők úgy döntöttek, hogy inkább elhalasztják a kivitelezést – vagy eltolják az értékesítés időpontját.
 
A lakáspiaci szereplőknek azért is fontos kérdés, hogy a felsoroltak közül mi valósul meg, mert az 5%-os adókulcs hirtelen megugrása valószínűleg nemcsak az új, hanem a használt ingatlanok szegmensére is hatással lesz.

Kettétört az agglomeráció déli részének képe

Bár sokan az újlakásokat érintő változásokra fókuszálnak, ez nem jelenti azt, hogy a használt társaik szegmense békésen pihen. Épp ellenkezőleg, az itt tapasztalható átlagos négyzetméterenkénti árak továbbra is emelkednek: országos szinten idén január és szeptember között mintegy 11%-kal bővültek az átlagárak.
 
Ehhez azonban meglehetősen nagy területi szórás tartozik és a kettéosztottság nemcsak az egyes régiók között, hanem azokon belül is megmutatkozik. Mindez kiválóan tükrözi a fővárosi agglomeráció egyes településeinek népszerűségét is, illetve azt, hogy hol érte el a drágulás azt a határt, amit az érdeklődők már nem tudnak vagy nem akarnak megfizetni.


Az átlagos ingatlanárak változása Érden és néhány környező településen 2018. január és szeptember között

Ez a tendencia mutatkozik meg többek között bizonyos déli fekvésű, fővároshoz közeli településen. Idén az első három negyedévben Törökbálinton 7%-kal, Budaörsön 2%-kal estek vissza az átlagos négyzetméterenkénti árak, ezzel párhuzamosan alig néhány kilométerre Szigetszentmiklóson, Diósdon és Dunaharasztin 7-14%-kal, Érden pedig országos viszonylatban kiemelkedő mértékben, 23%-kal drágultak az átlagos ingatlanárak.

A 300 ezer forintos négyzetméterár csak a középmezőnyre elég

Mivel a piaci szereplők számára a százalékoknál fontosabbak a változások mögött megbújó átlagárak, ezért a konkrét számok mögé is bepillantunk. Mindezt a környék egyik legkeresettebb ingatlantípusára, azaz a családi házakra vonatkozóan tesszük.


A családi házak átlagárai Érden és néhány környező településen (2018. szeptemberi adatok alapján)

A kiemelt területek közötti rangsor legkedvezőbb végén Szigetszentmiklós áll 280 ezer Ft/m2 átlagárakkal, a középmezőnyt pedig a Törökbálinton és Érden meghirdetett családi házak képviselik 300 ezer forintot átlépő átlagos négyzetméterenkénti áraikkal.
 
Igaz, hogy a környéken mutatkozó középmezőny is lekörözi az országos átlagot (és több megyeszékhelyet), de a lista éllovasainak számító Budaörsön és Diósdon ennél is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a vevőknek – mert itt a családi házak egy négyzetméteréért átlagosan 431 és 438 ezer forintot kérnek.
 
Forrás: ingatlannet.hu


Hozzászólás írásához jelentkezzen be!

Legfrissebbek a témában

További oldalak

Keresés

Bejelentkezés

Hirdetés

Legfrissebb

Hirdetés

Legfrissebbek

Aktuális programok

Időjárás

Apróhirdetések

Eladó az érdi piacon jelenleg is üzemelő fix telepítésű, jó forgalmú büfékocsi bérleti joga, akár teljes berendezéssel is/ hütő. ...